20180811_120227.jpg

Ruhnun kirkot

 

11.8. Ruhnu

Kummallinen pieni paikka, vain 11,9, neliökilometriä. Asukkaita on talvella 60 ja kesällä 150. Kylä on keskellä saarta, itäpuolinen rannikko on hiekkasärkkää, joka jatkuu merelle matalana rantana. Länsiranta on ruovikkoa. Sannasta kasvavat männyt ja kuuset.   Asukkaat olivat alun perin vironruotsalaisia, mutta Neuvostoliiton miehitettyä Viron ja siinä samalla Ruhnunkin asukkaat pakenivat Ruotsiin. Myöhemmin asukkaita tuli Saarenmaalta ja Muhusta.

Vuonna 1965 Neuvostoliitto yritti porata saarella öljyä ja tekivätkin 787,4 metriä syvän reiän, mutta öljyä ei löytynyt. Ruhnulaisilla on nyt ehkä maailman syvin porakaivo! Talvella tänne pääsee kerran viikossa lentokoneella. Keväästä syksyyn on laivayhteys Pärnuun, Kuresaareen ja Riikaan.  Että ei täällä ihan eristyksissä olla.

Teimme pyöräretken saaren keskustan asukastaajamaan.  Tai voiko sitä taajamaksi sanoa. Saaren hiekkainen maaperä tarjosi kurjahkot tieolosuhteet. Pehmeät, kuluneet santatiet pujottelivat talojen väleissä ja veivät niin kirkolle kuin museollekin. Taloja oli kahdenlaisia, hyvin hoidettuja ja siistejä, joiden ovenpielessä tarjottiin majoitusta ja maailman lopun asumuksia, joiden pihat pullistelivat risoja autoja, mätiä lankkupinoja ja sekalaista roinaa talojen keikkuessa miten kuten pystyssä.

Pieni yhteisö oli tehnyt mittavan työn entisöimällä 1800 luvun varakkaan perheen talon.  Talo olisi vaikka minkä kotiseutumuseon ylpeys. Kylässä on kaksi kirkkoa, jotka on rakennettu kylki kylkeen, vain noin viisi metriä erottaa ne toisistaan. Ensimmäinen puukirkko on rakennettu 1644. On jäänyt epäselväksi miksi kivestä ja puusta rakennettu uusi kirkko tehtiin (vuonna 1912) samalle tontille. Ehkä kunta ei halunnut rahoittaa uutta kirkkoa ja vetosi tonttimaan puutteeseen!

Saaren keskellä on kukkula, 28 m merenpinnasta. Siinä seisoo majakka, jonka rakenteet tilattiin Chantiersin takomosta Le Havresta ja täällä kaikki uskovat, että sen suunnitteli itse Gustaf Eiffel!  Vuonna 1877 valmistunut majakka toimii edelleen.

Tänään lauantaina jahtisataman saunasta löytyi nukkuva mies, ja paluumatkalla taajamasta vastaan tuli pick- up auto, jonka lavalla iloisesti remuava miesjoukko oli tukevasti kännissä. Pärnuun menevään aamulaiva tultiin odottamaan jo perjantai iltana. Nuoriso piti fiestaa pitkin iltaa. Varmistelivat, etteivät jää laivasta! Ei silti, eivät he meitä häirinneet. Kymmenen tuntia merellä  sivu – ja myötätuulessa tuuti nukkumaan heti kun vuoteen näki.

 

Tienpenkalta löytynyt pop-taide kehottaa ajamaan varovasti.

20180811_131707.jpg