IMG_1823.jpg

 

27.5.Dartmouth

 

Pieni kaupunki on rakennettu joen suiston jyrkille reunoille.  Ellei tietäisi olevansa Englannissa, luulisi olevansa Norjassa. Varsinaisia laitureita korvasivat joen molemmin puolin rakennetut kelluvat ponttoonilaiturit, joihin veneet kiinnitettiin.  Huokea ratkaisu vuorovesialueella. Vilkkaasti liikkuvat vesitaksit hakivat maihin halukkaat tai sitten piti pyrkiä maihin omalla kumilautallaan. Dartmoorista alkavan Dart-joen toisella puolella oli itse kaupunki ja toisella oli kylä.  Me jäimme kylän puolelle, jossa oli ainoa oikea kiinteä laituri.

Dartmouth on selvästi myös turistikohde, koska lautalle tunki kanssamme noin sata ihmistä, jotka olivat tulleet antiikkirautatietä myöten höyryveturilla kylän lauttarantaan mennäkseen ihmettelemään kaupungin kaduille.

Tuttuun tapaan menimme ensin etsimään kaupungin karttaa turisti-infosta. Vaalea, runsaspovinen, innokas turistiopas valitteli, ettei heillä ole kaupungin karttaa paitsi toimiston seinällä, josta hän auliisti olisi osoittanut mitä halusimme tietää.

Infotoimiston takahuone oli omistettu Dartmouthin suurelle pojalle, Thomas Newcomen:ille. Thomas oli Dartmouthissa elänyt seppä, joka kehitti ensimmäisen höyrykoneen (1710) ja samalla mullisti teollisen kehityksen. Dartmouthin alueella oli paljon tinakaivoksia, joihin tulvi vettä, ja kaivaminen hidastui, koska vesi täytti kaivoksen.  Newcomen:in kehittämällä koneella vesi nousi kaivoksesta aivan helposti. Infotoimiston takahuoneessa voi kosketella maailman ensimmäistä höyrykonetta. Muut tahot kehittivät sen myöhemmin autoiksi, rautateiksi, lentokoneiksi ja sen sellaiseksi, mutta Thomaksen nimiin meni koko ruljanssin aloittaminen.

Dartmouthin ylpeys on kuitenkin kaupungin korkeimmalle kohdalle rakennettu Royal Naval College. Tätä meriupseereiden koulua ovat käyneet mm. Kuninkaat George V ja VI Edinburghin herttua, Walesin prinssi ja prinssi William.  Se on levittänyt punatiiliset siipensä suojelevasti kaupungin ylle. Vaikka sinne olisi päässyt sisällekin, turistimatkamme päättyi lyhyeen kävelyyn pienen kaupungin mutkikkailla kaduilla. Tarvitsimme lepoa. Ei siksi että olisimme pämpänneet edellisenä iltana, vaan kysymys on ikääntymiseen liittyvistä varotoimista.  Huomiseksi on odotettavissa kymmenen tuntia meri-ilmaa, jonka haukkaaminen vaatii voimia.

IMG_1827.jpg

Täällä luotiin brittiläisen meriherruuden herrahenkilöt, kaikki upseerit ja herrasmiehet.