20180807_143418.jpg

Heipparallaa! Hyvän mielen karhuja oomme kaikki.

7.8. Riika

 

Heräsin aamuvarhaisella madonkolosta, jota nimitämme vierashuoneeksi. Vuoteemme minulle kuuluva puolisko oli kastunut eilisellä merimatkalla. Luulin olevani pirteä. Kapu nukkui päämakuuhuoneessa. Hän väitti, että hänen puolensa vuoteesta oli välttävän kuiva.

Satama Andrejosta sijaitsi, kävelymatkan päässä Riian vanhasta kaupungista. Satamakapteeni otti vastaan asiakkaita ravintolan takana pikku pömpelissä. Vessat ja suihkut oli jaettava ravintolan asiakkaiden kanssa. Asiakkaat tuskin tulevat ravintolaan suihkuun, joten järjestely oli järkevä. Yöllä venettä köyttäessämme huomasimme, että täälläkin kausi oli jo ohi – tyhjiä paikkoja löytyi runsaasti. Vanhaan kaupunkiin kävelee Danugva joen rantabulevardia pitkin noin varttitunnissa.  Riikalaisesta halvasta alkoholista kiinnostuneet parkkeeraavat, tänne koska venesataman vieressä on alkoholin tukkumyymälä.

Riian historiaa lukiessa on onnellinen, ettei ole syntynyt maahan, jota kaikki naapurit ja osa kaukaisempiakin valtioita hamuaa itselleen. Ensin maata hallitsi katolinen kirkko sitten saksalainen ritarikunta, sitten tanskalaiset, sitten puolalaiset (v.1521), ruotsalaiset (v,1621), venäläiset (v.1721), mutta vaikka hallitsijat vaihtuivat pysyi hallintokielenä saksa vuoteen 1891 jolloin tilalle tuli venäjä. Ensimmäisessä maailmansodassa Latvia olisi joutunut saksalaisille, mutta kun Saksa hävisi sodan, Latvia päättikin itsenäistyä. Toinen maailmansota oli melskeinen, ensin Riian miehitti Neuvostoliito ja seuraavana vuonna Saksa. Se olisi ollut Latvialle mieleen, koska suuri osa väestöstä oli saksalaisperäisiä. Silloin tapettiin melkein koko Latvian juutalaisväestö. Latvialaiset auttoivat auliisti saksalaisia, asia jonka he ehkä haluavat unohtuva. Onhan täällä juutalaisten tuholle tehty muistomerkkikin. Sitten tuli taas Venäjän vuoro ja Riikasta tuli 1945 Latvian sosialistisen neuvostotasavallan pääkaupunki. Asiasta päätettiin sosialistisella demokraattisella äänestyksellä, jonka tulokset julkaistiin Moskovassa vuorokautta ennen äänestysajan päättymistä. Äänestyslipuissa oli vain yksi vaihtoehto, kannatan liittymistä.  Henkilöpassit leimattiin äänestyspaikalla, ja jos ei myöhemmin leimaa löytynyt tuomittiin valtion vastaisena henkilönä ammuttavaksi tai lähetettäväksi tavarajunalla Siperiaan.  Sekin aika loppui ja nyt Latvia on salonkikelpoinen EU ja Nato valtio.

Moderni Riika panostaa kansainvälisyyteen ja maailman rauhan edistämiseen. Siitä on todisteena vanhan kaupungin torille pystytetty karhunäyttely. Idea on hyvä: Jokaisen maailman itsenäisen valtion on annettu valita taiteilija, joka maalaa samanlaisen muovikarhun oman taiteellisen näkemyksensä mukaisesti. Asialle on eduksi, jos karhu heijastaa taiteilijan kuvaa omasta maastaan.  Torilla seisoi 194 identtistä värikästä karhua.  Väkeä oli paljon. Karhut antoivat hienot puitteet valokuville.

Suomen karhu oli aika traditionaalinen, verrattuna monen muun räväkkään meininkiin. Taiteilija oli Mirka Raito

20180807_143820.jpg