IMG_0378.jpg

10.5. Vähän Suomea

 

Amsterdamin Haarlemmerdijk:ille ei ole Sixhavenista paljoa matkaa. Mennään lautalla rautatieasemalle ja kadun pää alkaa melkein aseman nurkalta. Katu on vilkas, kapea ostoskatu, josta löytyy omaperäisiä putiikkeja, etnisiä ravintoloita ja herkullisen näköisiä pieniä ruokakauppoja.

Sieltä löytyy myös suomalaisia tavaroita myyvä  putiikki (A Piece of Finland). Kapu suunnisti sinne ostamaan Suomen lippua. On veneessä lippu, mutta se on surkea nenäliina, joka ei sovi veneeseen ollenkaan. Klubilippu, joka oli veneen perässä viime kaudella, aiheutti sekaannuksia. Joku luuli meitä kreikkalaisiksi.  Kaupasta ei löytynyt sopivaa lippua, mutta löytyi kaksi energistä suomalaisnaista jotka myyvät mm. koti-ikävän vaivaamille suomalaisille Kulta-mokkaa ja ruishiutaleita, niitä tuttuja makuja.  Reissumiestäkin saa.  Kauppa on pikkuruinen, ja sieltä löytyy myös Lumen laukkuja, Marimekon sukkia ja paitoja, Lapuan kankureiden huopia, Reiman lasten haalareita, Nokian kumisaappaita ja vilttitossuja ja muuta suomitavaraa.

Ramona Korhonen- Breukel ja Anna Kelhu tapasivat facebookissa.  Kumpikin oli tahollaan miettinyt, että jotain omaa piti saada aikaiseksi. Olisiko se kahvinurkkaus, jossa tarjottaisiin suomalaisia leivonnaisia, vai tehtäisiinkö oikein kauppa, jossa voisi tuoda esille suomalaista muotoilua?  Molempi parempi ja nyt heillä on kauppa, jossa on kahvinurkkaus.

Kauppaa on käyty nyt pari vuotta ja artikkelivalikoima etsii vielä muotoaan.  Amsterdamissa on tuhannen viidensadan suomalaisen yhdyskunta, joka ostaa heiltä pääasiassa ruokaa. Kaikkiaan Hollannissa elää noin viisi ja puolituhatta suomalaista. Heitäkin palvellaan. Amsterdamilaiset ja alati kadulla vellovat turistit poikkeavat sisään ja ostavatkin. Kilpailu on kuitenkin kova. 

Naiset ovat avanneet myös Webshopin. Mainostaminen on kallista pienelle kaupalle. Niinpä se tuokin itseään esiin lähinnä sosiaalisessa mediassa.

 Kahvia siemaillessa voi valita kierrätettäviksi jätetyistä suomenkielisistä kirjoista luettavaa, viedä kotiin ja vaikka vaihtaa sen johonkin muuhun oman hyllynsä kirjaan. Tein edullisen vaihtokaupan. Yhdellä jätetyllä sain viedä kolme vaihdokasta.

Kaupan kaksivuotissyntymäpäivää vietettiin 15.4. asiaan kuuluvin juhlamenoin. Kaikki suomalaiseen kalenteriin kuuluvat juhlat juhlitaan – luonnollisesti. Jos satut olemaan esim. juhannusta viettämässä Amsterdamissa, poikkeapa Harlemmerdijk 66:een vähän juhlimaan. Voit ostaa samalla kermanekan, joka todistaa, että gravitaatio on olemassa. 

IMG_0375.jpg

Täältä saa myös kahvia ja pullaa.