IMG_2872.jpg

Legendaarinen lämmitin tyyppiä Taylor´s, valmistettu 50 vuotta ilman muutoksia. Ovat ikätovereita veneen kanssa.  

 

6.9. Aspö

 

Toinen ilta ankkurissa ruotsalaisen saaren tuntumassa. Halpaa yöpymistä, muttei myöskään mukavuuksia, ei sähköä, suihkua tai roskista. Saaret ovat ovat väärällään kesämökkejä. Nyt asukkaiden mentyä kaupunkiin, ovat mökit autioita ja alakuloisuus lepää maiseman yllä.  Hyvin hoidettuja asumuksia, mutta vieri vieressä ja tontit täynnä jos jonkin näköistä tönöä ja liiteriä, vajaa ja suojaa talon lisäksi.

Puolelta päivin loppui sade eikä ole vielä palannut. Purjeilla päästiin lähes koko matka.  Vaikka aamulla oli vielä 18 lämpöastetta, virkosi alku-iltapäivästä tuuli joka puhaltaa kylmästi pohjoisesta ja lämpötila laskee pikavauhtia. Ei tarvitse kyllä palella salongissa, veneeseen on hankittu jo ostettaessa polttoöljyllä toimiva lämmitin.  Tapasimme Alkmaarin venehallissa rouvan, joka oli asunut talven veneessä miehensä kanssa Trondheimissa. Kehui paikkaa, oli opetellut hiihtämään. Hyvin olivat tarenneet. Heillä oli samanlainen lämmitin. Olin vähän huuli pyöreänä, mutta sitten muistin, että Norjan rannikon vedet eivät jäädy. Norskeilla on paitsi omat öljyt, myös Golf – virta.

 Nyt omistaudun Paul Austerille. Olen kahlaamassa hänen 1,23 kiloa painavaa hengentuotettaan 4321. Ajattelin että 866 sivua riittäisi loppumatkaksi, mutta luulen että näin ei käy. Hän olisi saanut siitä vähän kevyemmän, jos olisi jättänyt pois kaikki laajat baseball peliä koskevat selostukset. Vaikka itse siitä pitää ei sitä tarvitisisi tunkea alas lukijan kurkusta sivutolkulla. Se on niin Amerikkaa, niin Amerikkaa.

 Ostin matkalle lähtiessäni lukulaitteen, joka on osoittautunut onnistuneeksi hankinnaksi. Suomenkielisiä kirjoja myyviä kirjakauppoja ei ole liiemmälti osunut reittiemme varsille. Laitteeseen voi ladata vaikkapa Elisa – kirjan tai kaupunginkirjaston tarjoomuksia.  E-kirjat aloittavat hintavina, mutta muutamassa kuukaudessa hinta putoaa ellei kirja myy.

Huomenna kotimatka jatkuu. Navakka tuuli ulvoo ulkona. Mutta se seestyy aamuun mennessä. Niinhän?

IMG_2869.jpg