Lindk%C3%B6ping%20001.jpg

Onko tässä nähtävissä joku ero Suomen ja Ruotsin välillä? Onko ruotsalainen maito ollut neliskulmaista vielä 1900 luvun alkupäivinä?

26.7.

Sunnuntai


Kinusin kaduille, joita löytyisi ihan läheltä, Lindköpingistä, noin 20 kilometrin päästä Bergin satamasta.


”Vai että Linkköpingiinkö tästä pitäisi tästä lähteä.” Kapu vaikeroi mukavasta asennosta salongin sohvalta. Mutta lähdettiin.


Bussissa voi maksaa vain luottokortilla. Kuski ei tiennyt kuinka rahastaa kaksi henkilöä samalta luottokortilta, koska linkköpingiläiset matkustivat matkakorteilla tai maksoivat jotenkin muuten. Matkustettiin siis yhdellä lipulla. Matkan hinnaksi tuli 40 kruunua.


Linkköpingin suurin nähtävyys oli vanha Linkköpingi. Kävelimme ensin jalkamme rakoille päästäksemme sinne. Bussikin meni, mutta kun kerrankaan ei satanut kannatti sää hyödyntää. Nälkä vaivasi ja suuta kuivasi. Heti perille tultuamme löytyi Krouvi, joka pullisteli juuri kello kaksi pyhälounaalle tulleita svenssonneja. Lapset mekastivat ja heittelivät ruokaa ympärilleen kuten missä tahansa suomalaisessa ravintolassa. Vieressämme neljän hengen pöydässä istui yksin vanha nainen. Häntä ei oltu kutsuttu lasten luokse pyhälounaalle. Tai ehkä omaisia ei ollut. Ruotsin onnelassa on siis myös yksinäisiä vanhuksia.


Tutkimme kotiseutumuseota perusteellisesti. Aika samanlaista viime vuosisadan alun elämä maaseudulla oli ollut Ruotsissa kuin Suomessakin. Autenttisena pidetyn koulun luokassa 1800 - lu un lopun luokkakuvan penskoista ei kukaan hymyillyt. Kaikilla oli silmäpussit ja kalpea naama. Kolmella lapsella oli kengät. Kun väestö alkoi kasvaa 1800 luvun loppupuolella, ei kaikkia lapsia enää tarvittu kotona töihin ja ne, jotka olivat vähän ylimääräisiä, lähetettiin kouluun. Opettajan kuuluisa karttakeppi oli läsnä vitsakimpun vieressä. Liitutaulut kummattiin jäniksenkäpälällä. Raitiuskilpakirjoituksia oli täälläkin kirjoiteltu viinan pirun vaikutuksista. Ehkä kannattaa luoda silmäys silloisen raittiustyön havaintovälineisiin. Ne saattaisivat tehota vielä tänäänkin.                                                             

Ylhäällä terve maksa, alempana viinan syövyttämä elin. Seuraavana terve munuainen ja tuo vieressä oleva saksanpähkinä on todistanut holtitonta elämää. 

Lindk%C3%B6ping%20008.jpg