IMG_0699.jpg

Boulogne sur merin katedralin kupoli

 

8.6. Boulogne-sur-mer

 

Aurinkoinen satamapäivä on harvinainen herkku, joka on nautittava hartaudella. Ei mikään voi Kapusta olla ihanampaa, kuin saada askarrella lämpimällä kannella jotain tarpeellista parannusta veneeseen.  Tänään vene sai uumakohtaansa lisäknaapit, eli kaksipiikkiset haarukat, joihin voi kiinnittää liekaköyden. – Tulet huomaamaan kuinka kätevät ne ovat, hän vakuutti minulle.  

Loppupäivä oltiin turisteja. Kaupungin vanha osa oli paksuin kivimuurein suojattu. Aikanaan ihan syystä. Britit olivat lähellä ja kävivät ryöstämässä ja polttamassa kaupungin säännöllisin väliajoin. Boulognelaiset omivat welshläisiltä myös joitain pubiruokia, joita nyt syödään menneitä muistelematta. Muurien sisältä löytyi oikeustalo, jossa oli meneillään joku isompi oikeudenkäynti, koska parkissa oli useita vankienkuljetusautoja. Kaupungintalon eteen tehtiin uutta puutarhaa ja kiemurtelevan kapean kadun päästä löytyi kaupungin iso katedraali. Katoliseksi kirkoksi se oli valoisa. Ehkä sen lasimaalaukset olivat hävinneet maailman myrskyissä ja tilalle oli pantu valon läpäisevä mattalasi. Vanhat katedraalit ovat usein hämäriä, mutta tämän valo kevensi ja loi sinne onnellisen, keveän tunnelman. Se oli koristeltu laivan juhlalipuin, eikä siellä ollut kärsiviä kristuksia, vaan kirkkotaide oli keskittynyt pohtimaan Neitsyt Marian olemusta.   Siellä oli hyvin kaunis kupoli.

Vuorovettä varten tarvitaan erityisjärjestelyjä. Koska veden pinta laskee ja nousee noin kuusi metriä vuorokaudessa, on oltava ponttooneille rakennetut laiturit.  Venesataman palvelut, sekä ulospääsy ovat kuivalla maalla. Jotta laitureilta pääsisi pois kaikkina vuorokauden aikoina, on rakennettu liikkuvat portaat. Ne kulkevat hiljaa uriaan pitkin laiturin nousemista myötäillen. Kun laskuvesi on matalimmillaan ne ovat noin kuudenkymmenen asteen kulmassa. Ne on tehty puusta ja niissä on kanalan askelmat. Viime yönä satoi ja ne olivat aamulla paitsi äärikulmassaan myös hyvin liukkaat. Kun valtaosa ihmisistä, jotka purjehtivat tähän vuodenaikaan ovat eläkeläisiä, oli vain ajan kysymys, milloin, joku illalliselta tuleva ukkeli niissä kaatuu. Ja niin kävi viime yönä, hän laski selällään koko lautamäen kanalan askelmien puolelta. Askelmia oli 65. 

Uusi knaapi

IMG_0692.jpg