IMG_0309.jpg

Roguenne Van Der Hoeven, ilonen kapaaja kauppakeskuksessa.

4.5.

Olemme viimeistä päivää Hennie -rouvan hoteissa. Tänään muutetaan asumaan veneeseen. Kapu oli ennakoinut valmisteluajaksi kahta viikkoa, mikä  ylitettiin sataprosenttisesti. Siitä on kuitenkin vähennettävä kymmenen sairaslomapäivää. Eli suunniteltu valmisteluaika ylitettiin vain neljällä päivällä. Huomenna lähdetään kohti Amsterdamia – vihdoinkin.

Suosittelen lämpimästi tätä ”bed and breakfast” paikkaa kaikille, jotka suunnittelevat Alkmaarissa lomailemista. Kahden viikon aikana on selvinnyt, että rouva Hennie on paitsi makrobiootisti kolmenkymmenen vuoden takaa, myös antroposofi. Hänen toinen poikansa pelaa ammattimaisesti pokeria, ja toisesta pojasta tuli hollantilaiseen tapaan vesihallinnon ammattilainen. Kumpikaan ei enää asu talossa.  Talossa vakinaisesti asuva Hanyo, pelaa myös öisin ja joskus päivisinkin pokeria ja hänet näkee vain pikapuolin portaissa. Hän on luultavimmin toisen pojan kaveri. Yläkerrassa asuvat Martin ja Elfira ovat töissä amsterdamilaisessa makrobioottiravintolassa. He jakavat rouva Hennien filosofisen maailmankatsomuksen. – Me yritetään löytää Amsterdamista asunto. Elfira vastasi, kun kysyin ovatko he asuneet siellä kauan, - mutta ne ovat niin kalliita.

Varsinaisia maksavia asiakkaita lisäksemme on ollut vain yksi. Indonesiassa asuva, mutta Kasakstanissa työskentelevä viisumiansa odotteleva hollantilainen mies. Rouva Hennie laskutti 40 euroa yö, mitä voi pitää kohtuullisena ottaen huomioon, että koko talon fasiliteetit olivat käytössä. Myös polkupyörän käyttöoikeus kuului hintaan. Hintaan kuului myös jääkaapin ylähylly, keittiön ja pesukoneen käyttöoikeus. Tunnelma oli kodikas, kommuunimainen. Illallisaikaan keittiössä oli ahdasta, mutta toimeen tultiin. 

Hollannilla on edelleen autonomiset alueensa, pienet saaret Venezuelan rannikon tuntumassa, Curacao, Sint Maartin ja Aruba. Saarien hedelmällisestä vaikutuksesta hollantilaiseen kulttuuriin olkoon esimerkkinä kampaajani. Mainio kampaaja, mainio mies.  Supermarketissa käydessäni kävin kauppakeskuksen kampaamossa ja hän palveli minua ansiokkaasti. Suosittelen häntä teillekin.

Nyt voisi luoda katsauksen Hollannin hintatasoon noin yleisemminkin

- Bensa 95 okt./litra                                                1,42

- kilo perunoita                                                        1,85

- tummapaahto kahvi 250gr                                3,50

- olut 0,33l tölkki                                                     0,86

- tomaatit/kilo                                                          2,80

- appelsiinituoremehu                                          2,00

- lenkkitossut  (acis)                                               89,00

- Vero modan farkut                                               19,90

- kampaaja (väri,leikkaus,fööni )                       70,00

- Sonyn korvanapit(kuulokkeet)                        19,90

-edestakainen junalippu Haagiin                       20,00

- museon sisäänpääsy                                           7-15,00

- ruusut kpl                                                                   0,85

- keittiötikkaat                                                          40,00

- punaviini (superista)                                           4-8,00

- polaroidut aurinkolasit                                         50,00

- Hotellihuone (kalliimpiakin on)                       50,00-120,00

Eikö näytäkin siltä, että tältä osin Euroopan Unionin hintataso on yhteneväinen? Suomessa hinnat ovat kutakuinkin samat. Ei voi sanoa, että Hollanti olisi halpa maa. Eläkekortin vilauttaminen museoiden kassoilla tai juna-asemien lippuluukulla ei vaikuta mitään. Sama hinta, ikä mikä vaan.

 

IMG_0308.jpg