20170603_153847.jpg

Näitä söpöjä,pieniä kalasusaluksia riittää satamassa kymmenittäin

 

Su 4.6.17 Killmore Quay

 

Vaikea uskoa, että tämän patavanhoillisen, katolisen saaren seuraava pääministeri, Leo Varadkar, on intialaistaustainen homoseksuaali, joka ei ole yrittänytkään olla kaapissa, vaan kertoi homoseksuaalisuudestaan, kun pari vuotta sitten saarella äänestettiin aviollisesta tasa-arvosta. Irlanti on myös yksi harvoja maita Euroopassa, jossa on abortin täyskielto. Nyt tuleva pääministeri lupaa jo kansanäänestystä aborttilakien kumoamiseksi.  Tuntuu mahdottomalta poliittiselta taikatempulta, mutta totta se on.

Katolinen maailmankatsomus on ollut vallitseva, ja protestantit  puolestaan ovat kokeneet asemansa tukalaksi ja heidän määränsä on vähentynyt rajusti. Monet ovat muuttaneet Lontooseen tai kokonaan pois maasta, Kanadaan, Yhdysvaltoihin ja Australiaan.  Vuoron vieraissa, protestantitkin ovat hallinneet vuosisatoja tätä saarta.

Eipä silti, Irlannin historia on täynnä toinen toistaan seuranneita sotia. Ensin tulivat keltit, jotka jättivät kielensä, sitten viikingit, normannit, englantilaiset. Välillä on taisteltu ulkoista vihollista vastaan, milloin taas kärhämöitiin keskenään.  Kaikkein eniten kuitenkin vihataan englantilaisia.

 Englannin sisällissota raivosi suurimman osan 1640 lukua. Irlannissa syntyperäiset irlantilaiset ja anglo-normannit katolilaiset yhtyivät ja päättivät kannattaa katolista Charles Ensiäistä Cromwellin  edustamaa protestanttista parlamentarismia vastaan toivoen, että he voisivat saada katoliset valtaan taas Irlannissa. Kun Cromwell voitti ja mestasi Charlesin, hän päätti selvittää irlantilaisten aiheuttamat ongelmat kertaheitolla. Hän saapui Irlantiin 1649 ja kulki läpi maan tappaen minkä ehti, ja lähetti loput orjiksi Karibialle.  Hän otti haltuunsa 2 miljoonaa hehtaaria, eli yli neljänneksen koko maasta ja jakoi sen kannattajilleen. Entiset omistajat hätistettiin mailtaan hedelmättömille alueille, tai heistä tuli palkollisia omille mailleen. Katolisten asema oli toivoton ja kansa kurjistui. Katolisilla irlantilaisilla ei ollut varaa kasvattaa viljaa, vaan he joutuivat kasvattamaan perunoita. Kun tuli perunakato, katolisia kuoli lähes miljoona nälkään ja heikkoudesta johtuviin tauteihin. Britit myivät viljansa. ”Penal Code”esti katolisia ostamasta maata, kasvattamasta lapsiaan katolisissa kouluissa. Kaikki irlantilainen kulttuuri kiellettiin.

Mahtava Ely O´Carrollin maa-alue konfiskoitiin myös. He olivat asuneet maillaan vuodesta 300 lähtien.  Perhe omisti tuolloin noin 40 linnaa, jotka levittäytyivät pohjoisesta etelään. Päälinna oli nimeltään Birr, josta mahtava O`Heering johti klaaniaan. Cromwell otti linnat ja maan ja koko suku lähti Yhdysvaltoihin. He ostivat Marylandista 60.000 eekkeriä maata. Maa lienee silloin vielä aika halpaa, ja Charles O`Carroll oli ehkä ottanut mukaan kultaharkkonsa.  Tarinan tekee mielenkiintoiseksi se, että he jättivät O kirjaimen pois amerikkalaisesta sukunimestään. Ja näin heidän nimestään tuli kuolematon.  Charlesin pojanpoika Charles oli yksi itsenäisyysjulistuksen allekirjoittajista, ja kun uuden valtion piti valita paikka pääkapupungille, Charlesin serkku myi hallitukselle sen maapalan, jossa nyt on Washington.

Ajat ovat kuitenkin muuttuneet noista päivistä. Tämän pienenkin kalastajasataman huomattavin vuotuinen tapahtuma on heinäkuun toisella viikolla pidettävä ravintola-alan gourmet-viikko. Silloin tänne tulee Michelin kokkeja keittämään. En ymmärrä mihin kansanjoukot majoittuvat, täällä ei ole neljän tähden hotelleja, vain pari bed and breakfast paikkaa…

 

20170603_153527.jpg

Nuoriso jaksoi uida tuossa ehkä ei aivan puhtaassa satama-altaassa koko viikonlopun. Veden täytyi olla jääkylmää.