IMG_2058.jpg

 

21.6.  Galway

 

Olemme nousseet maalle, vuokranneet auton ja päättäneet käyttäytyä niin kuin turistin kuuluu.  Kapu kaivoi lihasmuististaan taidon ajaa vasemmanpuoleista liikennettä. Aluksi vähän pelotti, mutta paitsi hyvä veneilijä, hän on myös mainio autokuski. Kierrämme katsomassa Irlannin nähtävyyksiä.   Aloitimme nähtävyyksien vanhemmasta päästä.

Saavumme pellolle, jonka keskellä on jättiläismäinen, 80 metriä leveä ja 13 metriä korkea, pyöreä ruohokattoinen puolipallo, jota pitää koossa 97 koristeltua kivilohkaretta. Kaikki on peitetty 200 000 tonnilla multaa.  Arkeologit eivät ole saaneet tyhjentävästi selville, mitä varten kivet on siihen kerätty.  Sen tekivät jotkut alueella 5000 vuotta ennen ajanlaskumme alkua eläneet ihmiset.  Huima ajatus.  Täällä ne asuivat ja rakensivat muistomerkkejä. Egyptin pyramidit rakennettiin noin 600 vuotta myöhemmin.

Puolipallon laidassa oli sisäänkäynti, joka vei kivien kattamalle vain 13 metriä pitkälle käytävälle.  Oviaukon yläpuolelle oli avattu aukko, josta talvipäivän seisauksena,  joulukuun 19 – 24 päivien välisenä aikana klo 8.20 nousevan auringon ensimmäinen säde valaisee käytävän päässä olevan kivikattoisen huoneen. Valoa riittää 17 minuuttia, kunnes aurinko on noussut niin korkealle, että luola on taas pimeänä.  Pimeyttä kestää sitten loppuvuoden. Ilmiön aikaansaaminen vaatii nykyisinkin pitkälle keitettyjä astronomisia mittalaitteita. Kuka oli mittaukset tehnyt? Kuka pystyi monimutkaisiin laskelmiin ja mistä hän sai tarvittavat välineet? Edes matemaattisesti lahjakkailla kreikkalaisilla ei niitä ollut paljon myöhemminkään.

Ehkä hän meni Meksikoon rakentamaan Theotiuacanin auringon pyramiidin portaita alas valuu varjo maaliskuun 21 päivä, eli kevätpäivän tasauksen päivänä. Tuolloin tarunomainen sulkakäärme Cuetzalcoatl muistuttaa ihmisiä olemassaolostaan. Joku  sielläkin laski matemaattisen tarkasti ilmiön uusiutumaan joka vuosi samaan aikaan. Pyramidi tosin valmistui noin 4000 vuotta myöhemmin.

Kaikenlaisia mytologisia selityksiä on esitetty. Hautausrituaalit olisivat aina kelpo selitys, mutta toistaiseksi ei ole löydetty mitään, joka tukisi ajatusta, että newgraangeen olisi haudattu ketään. Joihinkin tärkeisiin rituaaleihin kammiota on käytetty.

Kivikauden työvälineet ja kuljetusmahdollisuudet oli otettava huomioon.  Kiveä, jota rakentajat olivat käyttäneet, löytyi 80 kilometrin päästä.  Rakentamisen on täytynyt vaatia useiden sukupolvien työn.

Paikan nimi on Newgrange, jonka perustana on mytologinen tarina luvattomasta rakkaudesta sotapäällikön vaimon ja päällikön uskotun luutnantin välillä. Kuulostaa vähän siltä kuin Shakespeare olisi lukenut tarinan ennen kuin kirjoitti Othellon.

Kello kahdeksan illalla pysähdyimme Bed and Breakfast talon eteen Galwayssa, Irlannin toiseksi suurimmassa kaupungissa, joka on saaren Atlantin puoleisella reunalla.  Saari  on aika pieni. Puolelta toiselle ajaa noin neljässä tunnissa.

 

 IMG_2055.jpg

 

IMG_2051.jpg