20180812_212232.jpg

Ruhnun pienen venesataman  satamakapteeni oli valittu vuoden 2009 parhaaksi Viron satamakapteeniksi. Eikä syyttä, hänellä on pitkä pinna.

12.8. Ruhnu

Säätiedotus lupasi myrskyn alkavaksi jo eilen illalla.  Niin kävi, ja nyt sunnuntaina tuuli on ulvonut kuin nälkäinen susi pitkin vierassatamaa.  Puolelta päivin alkoi sade, joka yhdistyneenä pikavauhtia puhaltavaan tuuleen on tarjonnut näkymiä, joita on harvoin tarjolla.  Tuuli juoksuttaa sadetta pitkin kaikkia tasaisia pintoja vaakasuorassa, koukkaa pisarat mukaansa ja heittää ne maasta takaisin taivaalle.

Tuulee ja sataa raivokkaita kuuroja epätasaisin välein, sitten paistaa aurinko kaksi minuuttia ennen kuin seuraava pilvi ehtii kaatamaan vetensä maahan.  Ukkonen jyrähtää pari kertaa, mutta ei saa aikaiseksi kunnon ukonilmaa.

Kyyhötämme veneessä välillä torkahdellen koko päivän. Niin tekevät kaikki muutkin venekunnat. Vain yksi latvialainen hermostui odottamiseen ja lähti puolelta päivin ulos merelle. Satamakapteeni oli aidosti huolestunut noista hulluista. ”Kyllä mä heitä varotin”, hän sanoi selvällä suomen kielellä otsa rypyssä, kun menin illalla varaaman saunaa.  Latvialaisten vene oli pieni.  Ehkä heidän oli pakko olla duunissa maanantai-aamuna. Tai pelkäsivät vaimon lähtevän lätkimään, jolleivat tule kotiin sovitusti.

Lauantai-illan huumaa kokeilimme rantaravintolassa, joka näyttää enemmänkin heinäladolta, jossa on muutama pöytä.  Joimme lasilliset viiniä ja ihmettelimme latvialaisia nuoria, jotka kinusivat ravintolan eeskäyvältä oikeutta tulla grillaamaan makkaransa ravintolan keittiöön.  Lopulta saivat lainata ravintolan lautasia ja laseja pihanurmella pidettäviin grillijuhliin. Tietysti kohtuullista maksua vastaan. Olisi ollut kiinnostavaa seurata juhlien etenemistä, sillä tuuli puhalsi illalla jo sellaisissa lukemissa, että oli vaikea uskoa makkaroiden pysyneen lautasella.

Kun hain lakanapyykkiä kuivausrummusta tänään, tapasin latvialaisen miehen, joka yritti vuokrata autoa, jotta saisi syötävää taajamasta. Rantaravintola oli kiinni.

- Mä tulin tänne ottamaan valokuvia, ja nyt en pääse täältä pois. Mulla on kaksi lasta toinen yhdeksän kuukautta ja toinen kaksi vuotta neljä kuukautta. Ja jos mä sanon totuuden, mä tulin tänne paitsi ottamaan valokuvia myös kännäämään, mut mä en voi kännätä ilman ruokaa.

Tosi paha tilanne. Otin osaa. Hän soitti satamakapteenille, joka kertoi mistä saa taksin numeron. Taksi ei tosin tullut, mutta kertoi kiinni olevan (sunnuntai) ruokakaupan omistajalle, että olisi tiedossa asiakas ja tämä tulisi hakemaan hänet.   Tätä kutsuisin hyväksi palveluksi. Satamakapteeni itse palveli asiakkaitaan ainakin venäjäksi, viroksi, latviaksi, englanniksi ja suomeksi.

ja poistaa Suomen lipun venesataman salosta lauantai-iltana, juuri ennen  kuin rajuilma puhkesi.

20180811_212648.jpg