IMG_2881.jpg

Suoramyyntiliike - merestä pannulle. 

8.9.Nynäshamn

Aamulla, kun pukeuduin, katsoin ulos veneen salongin pienestä ikkunasta. Vastapäätä, toiselle puolelle  laituria oli tullut alus, jonka kannella seisoi mies ja perkasi kalaa. Homma sujui selvän ammattitaitoisesti.  Sievän pienen kalastusalus SM166 Nord-Västin kannella perkasi kalaa Pelle Jonasson, ammattikalastaja.  Veneen ikkunaan oli liimattu käsin kirjoitettu lappu, Myydään, hinta 250 000 kr.

- Myytkö kalaa?

- Joo, olis haukea ja ahventa.

 - No ahventa, neljä filettä

- 120 kruunua, hän sanoi punnittuaan fileet ohjaamon kynnykselle virittämällään vanhalla kauppavaa´alla.  Karrankin sattui olemaan tasaraha lompakossa. Tätä ostosta ei saa maksukortilla.

- Miksi sä myyt veneen ?

- Ei tämä enää lyö leiville, ja ikääkin alkaa karttua. Pelle ei ole mikään ikäloppu, ehkä kuitenkin jo eläkeiässä. - Ikävä tietysti on, olen asunut tässä jo kuusi vuotta. Nyt taitaa olla viimeinen kerta Nynäshamnin laiturissa,hän sanoi. ja katsoa tapitti tiukasti silmiin, että ymmärtäisin tämän hetken merkityksen.

Porukkaa alkaa tulla kalaostoksille. Pelle myy kalansa ilman välikäsiä, ehdottoman tuoreina.

- Miksei tule enää kalaa? utelen, kun asiakkaitten jono katoaa ja ollaan taas kaksin.

- Se johtuu ympäristön saastumisesta. Ihminen on niin hullu. Kohta ne huomaa, että kalat loppuu kokonaan.

Ällistyn, en olisi uskonut tilanteen olevan niin pahan, mutta pakko se on uskoa, kun ammattikalastaja niin sanoo.

-Saanko panna veneen tiedot blogiini, jos joku suomalainen kalastaja innostuisi. Epäilen itsekseni tokko näin on, koska en liiku kalastajapiireissä, mutta aina voi yrittää.  Pellen ilme kirkastuu ja hän kaivaa papereistaan tarkemmat tiedot veneestä. – Ota tämä, jos joku vaikka kysyisi jotain.  Paperissa lukee: pituus 11,7 m. leveys,3,90, syvyys 1,60.muovitettu tammirunko, yläosa alumiinia. Volvo MD47moottori 85 hv. Sitten tulee lista hienouksia, joita tulee kaupan mukana.  Alkuperäinen hinta on ollut 290 000 ja nyt 250 000 kruunua ( noin 25.000 euroa)

Hän raapusti puhelinnumeronsa paperin laitaan. – Jos joku kysyy, niin voit antaa, hän vielä sanoi.  

Näytän paperia kapulle.  – Toi moottori yksin on 25.000 euron arvoinen. Siitä saisi halvalla hyvin pidetyn veneen, hän huokaa.

Minulle tuli surullinen olo. Juteltiin vielä purjehtimisesta ja Pelle ihmetteli vesille lähtevää venettä. – Toi lähti Portugaliin, yksin. En mä vaan lähtis. Pitäis olla kaveri. Ei siitä muuten tule mitään.   Ei tainnut Pellelläkään olla vakituista petikumppania veneessään, jos muualla oli, niin oli kauempana.  Pelle oli yhden tiensä päässä. En uskaltanut ruveta utelemaan, mitä hänellä oli mielessä tulevaisuutta ajatellen. Ei tainnut olla kovin rikas kuitenkaan, kun veneessään asui. Joku suunnitelma hänellä varmasti oli.

 

Pelle Johansson kotinsa pääoven kynnyksellä 

IMG_2880.jpg