IMG_0292.jpg

Vappu on tulossa. Muistakaamme kartaa synnillistä ellämää.

29.4.

S´ Hertogenbosch

 

Kun sain viime keskiviikkona syntymäpäiväjuhlaharjoitusta, päätin jatkaa juhlimalla myös Hieronymus Boschia. Hän kuoli 8.8. 1516, joten hänen kuolemastaan on 500 vuotta. Pieni (150.000 asukasta) Hertogenbosch pisti pystyyn näyttelyn juhlien kunniaksi. Bosch eli ja kuoli siellä. Näyttelystä tuli suuri menestys. Hollantilaisten suostuttelutaidolle täytyy antaa täysi tunnustus. Heillä ei ollut tarjota mitään mihin pyytämänsä työt vaihtaisi, mutta pystyivät vakuuttamaan maailman huippumuseot siitä, että juhlavuosi pitäisi nimenomaan järjestää syntymäkaupungissa.

Jeroen van Aken syntyi perheeseen, jossa oli pelkkiä maalareita. Jotta häntä ei sekoitettaisi muihin perheen maalareihin, hän otti nimen Hieronymus Bosch. Nimi tuli kotikaupungista, herttuan metsästä, jossa hän asui koko elämänsä keskustorin varrella.Torin hän ylitti päivittäin mennäkseen  työhuoneelleen.

Ehkä hän oli tuottelias maalari, mutta signeerasi vai seitsemän maalausta. Myöhemmin hänen tekemikseen on määritelty muutama muukin eli niitä on vain 25. Hertogenboschin näyttelyyn oli saatu niistä yhdeksäntoista.  

Bochia on varmasti Helvetin Enkeleiden perustajajäsen, siinä määrin hän kuvaili helvetin kauhuja maalauksissaan. Helvetti oli pääosassa, vaikka taivaan ilojakin vähän vilautettiin. Synneissä suorastaan ryvettiin. Oli syytä elää korkeamoraalista elämää, muuten käy kuin Boschin maalauksissa. Helvetissä oli ahdasta, mutta taivaassa hyvää tilaa.

Maalaukset kuvaavat hyvin sen aikaisen moraalisen ilmapiirin ahtautta.  Symbolit kertaavat aina samaa, ihmisen lihan heikkoutta synnille ja olemassaolon tuskaa. Seitsemän kuolemansyntiä saivat monenmoisia tulkintoja. Boschia on verrattu Salvador Daliin. Eikä syyttä. Molempien maalareiden symbolivalikoima hakee vertaistaan. Boschin tauluja katsellessa aikaa kuluu. Kuvat ovat lastatut niin täyteen tavaraa.

  Bosch kuului arkkikonservatiiviseen uskonnolliseen seuraan ”Brotherhood of our blessed lady” (perustettu 1318). Vaikka aiheena olikin S´Hertogenboschin tuomiokirkossa olevan neitsyt Marian kuvan palvonta, seura oli verrattavissa nykyisiin Lion´s klubilaisiin. Siihen kutsuttiin vain yhteisön merkittävimpiä jäseniä ja heidät erotti tavanomaisista jäsenistä valan vannominen.  Valan vannoneita kutsuttiin swan-jäseniksi, koska heidän piti toimittaa vuosikokouksen banketin ruokalistalle joutsen. Seura oli merkittävä veliverkosto, ja auttoi Boschia saamaan korkea-arvoisia suosioita.

S´Hertogenboschin kaupunki eli boschmaniaa. Menin vahingossa ensin kaupungintaloon. Rakennus oli koristeltu ulkoa ja sisältä näyttelymainoksilla. Kaupunki on ollut varsin epäonninen. Se tuhottiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1213. Sen jälkeen se on valloitettu ja tuhottu monet kerrat.  Toisen maailmansodan aikana natsit rakensivat sen muurien ulkopuolelle Vughtin kylään keskitysleirin, jossa tuhottiin 30 000 ihmistä.  Kaupunki sijaitsee lähellä Belgian rajaa.

IMG_0281.jpg

Kaupungin katutaide antaa tunnustusta kuuluisalle pojalleen