IMG_1885.jpg

Arklown pääkatu on kapea, ja kiemurainen. 

8.6.Arklow

Kuinka ihminen voi joutua Arklowhun, vaikka siellä ei ole mitään nähtävyyksiä?  Edelliseen pysähdyspaikkaamme Kilmoreen nähden, se on tosin kolme kertaa suurempi. Arklown väkiluku on 1300 henkeä kun taas Kilmoressa asui vain 400 henkeä. Viikinkien perustamassa  Arklowssa on hieno vanha silta ja megalomaanisen suuri ostoskeskus, joka toitottaa kiilloitetuilla käytävillään Irlannin nousukautta. Kansalla on millä mällätä.  Sanomalehden mukaan asuntojen hinnat viimeisenä 12 kuukautena ovat nousseet 10 %. Kohta taas rysähtää, uskoi myös eilinen yövieraamme.

 Hänet oli kutsuttu veneillalliselle kotoaan Dublinista, puolentoista tunnin ajomatkan päästä. Bernard on armeijan palveluksessa ylemmässä käskijäluokassa, ja odotin hänen saapuvan täydellisessä univormussa, mutta hän tuli tuulipusakassa, lenkkitossuissa ja lippis otsalla, toisessa kainalossa kuusi tölkkiä Carlsbergia, ja toisessa saman verran Guinnessiä. Miehekkäät eväät. Hän valitti, että nyt viidennellekymmenennelle jouduttuaan on kunto mennyt ihan kuralle. Vielä edellisellä vuosikymmenellä hän jaksoi heilua yökerhossa aamuun asti ja käydä kotona vaihtamassa lenkkarit jalkaan ja juosta päälle puolimaratonin.

– Kamalaa, voivottelin, - kännissä juokseminen on vaarallista. Sullahan oli alkoholia veressä, moitin.

 – Eikä ollut enää viimeisillä kilometreillä, hän sanoi hämmästyneenä.

Olivat Kapun kanssa ryypiskelleet yhdessä jossain Tatshekistanissa tai sielläpäin.  Kapu lähes kiemurteli mielihyvästä, kun Bernard ihmetteli vivahteikkaasti, kuinka hieno vene hänellä oli. Mehän olimme purjehtineet tänne Irlantiin suurelta osin siksi, että Bernardille tarjoutuisi tilaisuus ylistää venettä ja siten tietysti mutkan takaa ystävänsä erinomaista makua ja tyylitajua.  Kapua uskoutui vielä kainona, että hän on Swan klubien (kansainvälisen ja kotimaisen) sekä Sparkman ja Stephenson- kubin jäsen. Se viimeistään kertoo, kuinka intohimoisen kiintynyt hän on veneeseensä.

Esittelin yövieraallemme pistopunkat veneen takaosassa. Vuoteen yläpuolta koristaa putki, josta aaltojen tuoma vesi huuhtoutuu avotilasta takaisin mereen. Hän alistui ahtautumaan madonkoloon putken alle.  Olin ymmärtämättömyyksissäni ehdottanut Kapulle putken poistoa matkustajamukavuuden nimissä, mutta koska veneemme on antiikkiesine, on se säilytettävä alkuperäisessä muodossaan.

Havahduin yöllä johonkin aikaan puuskutukseen, kun Carlsbergit kutsuivat vieraan kiemurtelemaan ulos kolosta ja suunnistamaan veneen postimerkin kokoiseen vessaan.

- Oliko peti hyvä? kysyin aamulla.  Hän ei valittanut. Irlannin armeija on maineensa veroinen -  se kestää mitä vaan.

 

Veneessä on kaksi matkustajapaikkaa.

IMG_1898.jpg