IMG_1579.jpg

Schevingenin kylä, selaisena kun se oli 1881 luvulla

IMG_1573.jpg

Kalastajaveneitä rannalla

28.8. Scheveningen/Den Haag

 

Päätimme kävellä pyhäpäivän kunniaksi Scheveningenistä Den Haagiin.  Scheveningen oli vielä 1800- luvulla rannan dyynien taakse rakennettu pieni kalastajakylä. Keisari Wilhelm rakennutti sinne itselleen kylpylän ja talon, jonka viereen piti tietysti rakentaa hotelli. Noihin aikoihin huomattiin suolaveden terveyttä edistävä vaikutus ja niinpä keisarin kylkiäisenä parempi väkikin tuli sinne kylpemään ja nauttimaan rannan iloista.

Scheveningen on nykyisin Haagin esikaupunki, joten kävelimme tyytyväisenä, kaupunkeja erottavat muutamat kilometrit, aina siihen asti, kunnes Kapun kumpaankin kantapäähän kasvoi muhkea rakko. Hän oli tottumaton kuivan maan kävelyyn. Olimme menossa katsomaan 1881maalattua panoraamakuvaa Scheveningenin kalastajakylästä.  Kuvan oli maalannut Henrik Willem Mesdag, vaimonsa ja muutaman taiteilijakaverinsa kanssa. Kuva kiersi pienen katseluparvekkeen ympäri, sen pituus oli noin 120 metriä, ja parvea ympäröi ensin hiekka, ja näytti siltä, kuin hiekka olisi sekoittunut dyynien alapuolella levittäytyvään hiekkarantaan kalastajaproomuineen jatkuen horisonttiin taivaineen. Vaikutus oli häkellyttävä. Katsoja tunsi astuneensa sisään tauluun, seisoi ja katseli Scheveningenin maisemaa koko 360 asteen pituudelta. Parvelle tuli luonnonvalo, joka siivilöityi rantaan. Tuntui, kuin olisi katsellut maisemaa päivällä.  Panoraamaa varten oli tietysti ensin rakennettu torni, jonka ympäri maalaus mahtui.

- Onko tämä taidetta? Kapu kysyi hämmentyneenä.

- Onhan se. Aina joku maalari innostuu panoraamataiteesta. Mesdagista tämä maalaus teki kuolemattoman. Hän maalasi noin 1200 muutakin taulua, mutta tästä hänet muistetaan.

Tämä oli ensimmäinen museo monikymmenvuotisen museoharrastukseni aikana, jossa oli suomenkielinen audio-opas. Selostus oli virheetön, mutta jotenkin vanhahtavaa kirjakieltä. Lukija ei ollut suomalainen, mutta äänsi kieltä lähes virheettömästi. Siitä jäi herttainen jälkimaku. Suomenkieli on niin vaikeaa.

Kapu käveli takaisin veneelle paljain jaloin kengät kädessään.  Oli noussut kova tuuli. Onneksi olimme hyvin köytettyinä satamassa.

 

IMG_1582.jpg

Schevingenin ranta tänään, markkinavoimien puristuksessa