20180817_070356.jpg

17.8. Kuresaare

  Kuresaaressa on rento meininki, ja se johtuu Suur Töllin vaikutuksesta. Suur Tölli on suuri hiisi ja asuu Saarenmaalla ja hänen vejensa Leigar asuu Hiidenmaalla. Suur Tölli on iloinen auttavainen ja kaikin puolin mukava hiisi.  Paitsi veli, hiisien perheeseen kuuluu myös vaimo Piret.   Tässä Suur Tölli ja Piret ovat saaneet muhkean kalansaaliin ja tallustelevat iloisina kotiin päin.  Tämä on ehdottomasti hyväntuulisin kaupungin tunnuspatsas, jonka olen koskaan nähnyt. Pönötys on kaukana.

  Olemme nähneet meteoriitin tekemän kraaterin. Valtava rauta/nikkelimöykky lensi avaruudesta joskus 4 – 5000 vuotta sitten ja jymähti maahan asutulle alueelle paikkaan, joka nykyisin on nimeltään Kaali. Tuloksena oli todennäköisesti paljon ruumiita ja tulipaloja, mutta myös pyöreä kraateri. Metalli paloi kuumuudessa, mutta jätti jälkeensä kuopan ja muutamia sirpaleita, jotka kaivautuivat ympäristöön. Kraaterin pohjalla on vettä, josta osa tulee sateesta, osa pohjavedestä. Veden korkeus vaihtelee ilmasto-olosuhteiden mukaan. Asukkaat alkoivat tietysti palvoa kraateria, joka oli syntynyt taivaalla räjähtäneestä valtavasta valo-ilmiöstä.  Kun katselin tasaisen ympyränmuotoista kuoppaa vihertävine vesineen, tuli kummallinen olo, kuin joku olisi katsellut kraaterin pohjalta.  Järvi on ollut joskus suurempi ja kuoppa syvempi, mutta nytkin se oli vaikuttava.   Tavallisesti hyvin asioista perillä oleva taho vertasi paukkua Hiroshiman atomipommiin, tietysti ilman säteilyä

 Kraaterin reunalle meidät vei matkaopas ja matkaseurana meillä oli David, 71 vuotias jenkki, joka oli päättänyt ajaa pyörällä halki Baltian maiden. Nyt hän oli neljä päivää ohjelmastaan jäljessä, käveli tosi vaikeasti kipeytyneen polven vuoksi ja nukkui uupuneena aina kun päästiin takaisin bussiin.  Kun kysyin, mikä hänen päähänsä toi tällaisen ajatuksen, hän valitti olevansa hullu. ”Yksinkö pyöräilet?” kysyin. ”Joo, mulla ei ole ainoatakaan yhtä hullua kaveria.” Ammatiltaan hän oli blues muusikko, eli siis keikkatyöläinen, jonka työmahdollisuuksiin eivät eletyt ikävuodet vaikuta.

Kävimme vielä ihailemassa ikivanhoja tuulimyllyjä, ja Kapu löysi mahtavan kokoelman ruostuneita traktoreita sekä sorveja ja hiomakoneita viime vuosisadalta. ” Ajattele, mä näin taas sellaisen haravakoneen, jolla ajoin ainakin 1000 kilometriä joka kesä vuodesta  -58.alkaen. ” hän sanoi haltioituneena.

  Huomenna aamulla lähdetään uusiin seikkailuihin.

Kapteeni antaa luonnonilmiölle mittasuhteen.                    

20180817_143725.jpg