sottunga%20004.jpg

Yhdistetty ravintola, klubirakennus, satamakapteenin toimisto ja alueinfo.

12.9. Sottunga

Olemme taivaltaneet merten valtatietä. Jäävuorten kokoiset kiitäjät putkahtelevat saarien takaa ja höyryävät ohi. Siinä saa pikku purjeveneen kanssa olla tarkkana, ettei jää alle.  Niitä tulee jatkuvina jonoina. Miten ne kaikki kannattavat? Ei ihmisiä voi riittää tiistaina syyskuussa täyttämään niitä.

Ei olla vieläkään päästy irti autonomisesta Ahvenanmaasta.  Sottunga on Suomen pienin kunta. Pinta-alaa on 28 hehtaaria, jossa asuu 91 ihmistä. joista ruotsinkielisiä 91,7. Kunta vetää viimeisiään, Ahvenanmaan maakuntahallitus on ilmoittanut, että Sottungan kunta liitetään johonkin ympäröivään kuntaan 2019 mennessä. Ehdimme vielä käymään. Täällä on koulukin, jossa on kymmenen oppilasta.

Ollaan käyty täällä vuonna 2015 heinäkuun lopulla. Silloin oli niin täyttä, että emme mahtuneet edes laituriin, oli jäätävä ankkuriin lokaiseen lahteen. Nyt laiturit olivat autiot. Ei ketään. Pari miestä oli nakuttelemassa aurinkopaneeleja yhdistetyn vastaanotto- ja huvikonttorin kattoon. Ovet lukossa.

Kyllä täällä on pakko olla ihmisiä jossain. Näin miniautolautan ajavan etuluukku tanassa viereiseen laituriin. Sisältä ajoi viisi ulos henkilöautoa ja sisään ajoi kaksi. Yhtään jalkamatkalaista ei astunut maihin.  Lautan pysähdys kesti noin viisi minuuttia.

sottunga%20003.jpg

Sottungan napanuora Maarianhaminaan - ja muille saarille.

Miltei sataman kyljessä oli Sottungan kirkko. Alkuperäinen oli rakennettu jo 1661. Se paloi ja uusi rakennettiin 1727. Se on Suomen pienin puukirkko. Hautuumaalla makasi läjäpäin merikapteeneita. Yksi heistä oli purjeveneellä Kap Hornin kiertänyt merikapteeni Karlsson.  Näillä kapteeneilla on oma klubinsa, johon pääsee vain, jos on purjealuksella suorittanut tuon kierroksen.  Siihen ei taida olla enää tunkua. Montakohan jäsentä siinä on nykyisin? Vaikuttaa tosi miesten klubilta verrattuna näihin nykyklubeihin, joihin pääsee vaikka kuka jos on kaksi suosittelijaa.

Veneen ilmapiiri on vapautunut. Kapu oli eilen mennyt ennen kaupungille lähtöä ”pesemään käsiään” huoltorakennukseen ja vastoin tapojaan ryhtynyt pesemän myös naamaansa. Pian hän huomasi, että silmälasit olivat tiellä silmiä pestessä. Hän otti lasit pois ja asetti ne huolellisesti lavuarin yläpuolelle hyllylle. Siellä ne olivat.

Pieni ja romanttinen. tunnelmallinen. Valitettavasti ovi oli kiinni.

 

sottunga%20009.jpg