20190813_152805.jpg

Gävlen teatteri joka etäisesti muistuttaa Pariisilaista serkkuaan.

13.8. Gävle

Gävlen matkailun edistäjät olivat suunnitelleet kävelykierroksen, joka jokaisen matkailijan olisi hyvä tehdä, jotta kaupungin vanhat rakennukset, museot ja patsaat tulisivat tutuiksi. Reitille oli valittu 24 tutustumiskohdetta. Niistä bongasimme noin puolet.

 Ruotsalaisten Bernadottelta Ranskasta tuomat geenit selittänevät ranskalaisuuden ihannointia. Ei jää epäselväksi, mikä maa on ollut esimerkkinä kaupunkia rakennettaessa.

 Tutustuimme mm. Gävleen istutettuun ”Bois de Bolougne”-metsään, sekä kaupungin teatteriin, johon oli mallia otettu Pariisin opperasta ja, jonka fasadiin on Molieren nimi kirjoitettu väärin, olkipukin polttoalueeseen Gävlen linnan torilla, ja kirjastoon, jossa oli hyvä valikoima myös suomenkielisiä kirjoja. 

 Erityisesti jäi mieleen Gävlen Pyhän Kolminaisuuden kirkko, jonka paikalle kaupungin sanotaan perustetun vuonna 1400.  Nykyiseen olomuotoonsa se uudistettiin 1600 luvulla, mutta torni saatiin valmiiksi vasta 1781. Rakentajat eivät kiitosta saaneet, koska torni alkoi heti valmistuttuaan kallistua.  Syynä oli huonosta hiekasta ja savesta tehtyjen perustusten.  Korjaamiseen meni vuosikausia ja se maksettiin langettamalla ylimääräinen kahvi- ja sokerivero.

Kaupungissa oli useita mainioita veistoksia, joista yksi oli asetettu konserttitalon taakse lammen rannalle. Kuvanveistäjä Carl Millesin ” Five musical geniuses” tanssivat taivaalla omia aikojaan.  Carl Milles lähti hänkin Yhdysvaltoihin ja lopulta otti USA:n kansalaisuudenkin. Se varmaan gävleläisiä kismittää.

Joe Hillin talo taisi kuulua hänen köyhille vanhemmilleen, vaikka Joe Hillin talona esiteltiinkin. Joehan lähti jo varhain maailmalle, josta ei enää palannut.

Tilaamamme iltasauna oli kylmä, suihkut unohtuneet siivoamatta, eikä satamakonttorin pitäjää löytynyt mistään, vaikka työaikaa oli jäljellä viellä vaikka kuinka.

Aamupäivä käytettiin siivoamiseen ja veneen huoltoon, olihan moottori kiukutellut ja Kapteeni halusi kesyttää sen.

20190813_160142.jpg

Viisi soittavaa enkeliä