g%C3%B6ta%20kanal%20004.jpg

23.7.

torstai


Norsholm


Kova länsituuli on rokottanut meitä jo monta päivää. Se puhalsi Söderköpingin vierassatamassa niin että Kapu pelkäsi ettei saada venettä ulos kanavaan särkemättä muita veneitä, ja ennen kaikkea menettämättä suuren merenkävijän mainettamme.


Kapu voi hyvin istua tuntikausia avotilassa kaljatölkki kädessä ja katsella kuinka saapuvat veneet pyrkivät satamaan voimakkaassa sivutuulessa.


Kanava kulkee melkein suoraan länteen eli vastatuuleen. Nousimme aamulla varhain, ettei tuuli ennättänyt vielä herätä. Hyvä strategia, mutta päivästä tuli raskas.


Tänään oli tarjolla 33 kilometrin matkalla 12 antiikkisulkua, jotka oli rakennettu joskus sata viisikymmentä vuotta sitten. Kokemuksemme kanavista tulee Saimaan kanavalta, mutta se on rakennettu uudelleen moderniksi ja helpoksi nousta. Joissain kohdin mäki oli niin korkea, että tarvittiin kolme peräkkäistä sulkua.


Minä hyppäsin sulun suulla olevalle antiikkilaiturille ja Kapu ajoi sulkuun. Seurasin rannalla venettä keulaköysi kädessäni. Kiinnitin keulaköyden kanavan laitaan ja kipitin ottamaan vastaan Kapun syvyyksistä heittämän peräköyden, kiinnitin sen ja toimitin sen hänelle takaisin kiristettäväksi veneessä. Veden noustessa kuohuen ympärillä ja tuulen painaessa venettä ulos sulusta Kapu vinssasi köysiä pitäen ne kireillä veden noustessa. Sulkujen auetessa irroitin köydet ja työnsin veneen keulan ulos sulusta ja hyppäsin kyytiin. Meinasi usko loppua, kun seuraava sulku näkyi noin sadan metrin päässä.


Kapu pääsi paitsi näyttämään merenkulkijan taitojaan, myös pullistelemaan lihaksiaan vinssin varressa. Kuuden tunnin vinssaus,veneen pitäminen paikoillaan kovassa virrassa ja herkeämätön tilanteen tarkkailu kävi työstä, jota olemme viime aikoina pyrkineet välttämään.


Suluissa oli tietysti myös pirpsakoita tyttöjä ja poikia auttamassa mämmikouria. Onneksi emme joutuneet turvautumaan vieraan apuun.


Nordsholmin kyläkaupassa oli tarjolla ”Expressen” ja ”Aftonposten”. Molempien etusivuilla oli hurja kuva Tanskasta Ruotsin ylle viikonloppuna levittäytyvästä myrskyrintamasta. Tiedossa on kuulemma viikko kovia tuulia, sateita, ukkosia ja vilunväristyksiä.

                                                                         ******