IMG_1855.jpg

Tästä viidakosta pitää puikkelehtia avomerelle.

 

ti 30.5. Falmouth

Tämä on yksi helmi Englannin rannikon lomakaupunkien helminauhassa.  Omia asukkaita vaivaiset 21000.  Kaupungin kapealle ostoskadulle oli ahtautunut tänään joko kaikki Falmouthin asukkaat, tai sitten täällä on turistisesonki jo alkanut.

Kaupunki tämä on ollut vuodesta 1613. Silloin sen suureen satamaan saapuivat miltei kaikki kaukomailta kotiin tulevat laivat. Laivojen postipalvelu toimi täällä 160 vuotta vuoteen 1851.  Kuninkaallisen laivaston alukset tulivat mereltä Falmouthiin ensimmäiseksi. Sen satama on vieläkin maailman kolmanneksi suurin luonnon syväsatama. Täältä laivat saivat ohjeensa kulloisenkin hallitsijan tahdon mukaisesti. Merimuseossa on pitkä tarina suomalaisesta Snellman – nimisestä merikapteenista, joka tuli ehkä Brasiliasta Falmouthiin ja sai täältä ohjeensa niistä satamista, joissa hänen tulisi käydä ennen kuin hän voisi palata kotisatamaansa Ouluun. Falmouthsta toimitettiin kaikki merenkulkijoille suunnatut viestit ja paketit.

Merkittävin eteenpäin toimitettava asia lienee Nelsonin ruumis, joka tuotiin pienellä, nopealla prikillä Trafalgarista kiireellä Falmouthiin toimitettavaksi Lontooseen. Itse laivasto jäi Gibralttarille nuolemaan haavojaan.  Kärryt ruumiineen säntäsivät matkaan. Matka, joka normaalisti kesti seitsemän päivää, tehtiin nyt 38 tunnissa, mutta se tuli kalliiksi. Hevosia piti vaihtaa usein. Niillä ajettiin niin, lujaa kun kavioista lähti. Kustannuksista virkamies teki huolellisen matkalaskun.

Falmouthissa tehtiin myös tuottoisa ryöstö vuonna 1839, kun Brasiliasta tulleita kultahippuja katosi satamaan saapumisen yhteydessä 47.000 punnan arvosta. Herrasmiesvarkaita ei koskaan saatu kiinni.

Olemme väsyneitä.  Huomenna on lepopäivä, eikä blogi ilmesty. Päivä on omistettu vetelehtimiselle.

 

IMG_1858.jpg

Puuttarhuri on kesken työn lähtenyt kello viiden teelle.