IMG_2633.jpg

Hempeä posetiivi liikenneruuhkassa.

11.8. Harlingen- Sibrandahus

 

Kun katsoo ulos, näkyy kovaa ja koreaa heinää kasvava kanavan laita. Vaikka kanavan laidoilla on laiturinpätkiä, joihin voi sitoa veneensä yöksi, emme ajatelleet, että on perjantai-ilta ja kansa on lähtenyt kyläilemään. Kello seitsemän, kun ryhdyimme etsimään yöpymispaikkaa, olivat kaikki vastaan tulevat laiturit varatut. Ihan friisinmaan omaa väkeä näkyivät olevan. Näppärä kapu pudotti ankkurin kanavan laitaan ja heitti peräankkurin toiseen päähän. Nyt nukutaan kerrankin ilmaiseksi. Google väittää meidän olevan suunnnilleen Sibrandahussissa. Hussin nevada sijaitsee siis täällä Friisinmaassa, jossa ei ole yhtään kumpua, pelkkiä heinää ja sitä syöviä lehmiä, lampaita ja vuohia.

Lähdimme Harlingenista puolelta päivin. Arabilta näyttävä kampaaja leikkasi aamulla vähän hiuksiani. Olin itse leikannut niitä kynsisaksilla silmien kohdalta, mutta tulos ei ollut tyydyttävä. Pesu, leikkaus ja kuivaus 15 euroa. Halvinta ikinä.

Kävimme Harlingenissa kaksi vuotta sitten. Silloin oli lokakuun kahdeksas päivä, aika kylmä ja syksyinen sää. Puut pudottivat lehtiään ja katukahvilat olivat kadonneet samalla kuin turistitkin. Nyt oli kuin toisessa kaupungissa. Vilkas pääkatu pursui turisteja, katukauppa kävi ja kodikkaat katukahvilat levittäytyivät keskustan kävelykaduille. Harlingenissa on porvarillinen meininki. Se on putipuhdas, yhtenäiseen hollantilaiseen tyyliin rakennettu kapeiden kanavien halkoma kaupunki.

Lähdimme illalla katselemaan keskustan yöelämää. Kävelykatu oli muuttunut konserttikaduksi. Kun edellinen taiteilija lakkasi kuulumasta, alkoi uusi artisti esitellä taitojaan. Oli folkkia, hollantilaisia laulelmia, ja vanhaa jazzia. Alkuillasta Abbaa soittava posetiivi kierteli katuja. Ennen posetiivarit soittivat wieniläisvalsseja.

– Kaikissa merikirjoissa upseerit juovat aina ”pink giniä. Oon aina halunnut tietää millaista se on. Tässä drinkkilistassa sitä on, hän ilahtui.  Tarjoilija toi isoon lasiin kaadettua juomaa, jossa oli vähän giniä paljon tonicia, ja angostuuraa antamassa  pinkin värin. Lisäksi runsaasti jäitä.  - Miten tämmöistä teinityttöjen juomaa voi karskit meriupseerit juoda? hän sanoi ja irvisteli. Meni se kumminkin alas, vaikka aikaa se vei.

 Paitsi kampaaja, myös Harlingenin jahtiklubin venesatama oli halvin ikinä. Vain 16,40 euroa/yö. Hollannin hinnat tuntuvat melkein olemattomilta sen jälkeen, kun olemme maksaneet brittien hinnat. Kallein oli suvereenin sataman nimellä kulkeva Eastbourne. Siellä joutui yhdestä yöstä pulittamaan 41 puntaa. Satama ei ollut edes millään lailla kiinnostava. Eastbournen kaupunki oli jossain muualla kuin satama. Britit laskuttivat miltei järjestään 30-35 puntaa yöltä. Irlantilaiset olivat ystävällisiä ja halpoja, paitsi Howth, joka laskutti 34 euroa/yö.  Ranskalaiset satamat ovat nekin melkein edullisia, 20-29euroa/yö. Vaatimattomalle 18 m2 asumukselle tulee kuitenkin aika kova kuukausivuokra.

 

Harlingenin kävelkadun kaupunkitaidetta. 

IMG_2625.jpg