helsing%C3%B6r%20008.jpg


25.8.


Tiistai


Helsingör (Elsinor)


Ollako vai eikö olla,siinä pulma:

Jalompaa onko hengen kärsiä,

kaikk inhan onnen iskut sekä nuolet. Vai käydä

miekkaan tuskan merta vastaan,

Lopettaako kaikki -Kuolla, - nukkua,

Ei muuta; luulla, uness´että päättyy

tuhannet kiusat nuo ja sieluntuskat,

Nuo lihan perinnöt, - se loppu hartaast´ois halatava.

Kuolla, nukkua: - Nukkua! Kenetis uneksia? - siinä se vastaus.

Millaiset lie unet kuolon? Kun pois´on

maalliset nuo ahdistukset. Se arveluttaa.

(Cajanderin suomennos)


             Vaikea ymmärtää, mitä Shakespeare haki täältä tuuliselta niemeltä, jonne Kronborgin linna oli rakennettu. Ei kuninkaan iloksi ja Hamleltin masentuneen mielen kulissiksi, vaan keräämään veroja Tanskalle ohi ajavilta laivoilta. Kronborgin linnan kruunulle tuomat verotulot olivat tuolloin, 1600 luvulla, pitkälli kuningashuoneen varallisuuden perusta. Kelpasi sotia, kun oli hyvät tulot.


                 Sen ymmärtää, että Shakespeare lähti Italiaan ja maan herkullisten viinien, auringon ja rakkauden kyllästämässä ilmapiirissä hakemaan inspiraatioita. Mutta tietysti, jos tragediaan tarvittiin kylmä vetoinen linna, jossa talvella oli pakko sairastua luuvaloon tai marksakirroosiin, ei parempaa näyttämöä voisi kuvitella. Vakavaa masennusta kärsineen Tanskan Prinssin voi hyvin nähdä hyisenä talviyönä haahoilemssa aaveiden perässä pitkin linnanvalleja, räntäkuuron piiskatessa Juutinrauman mustia vesiä.


              Ehkä Shakespeare oli kuullut herkullisesta Ålborgin akvaviitista ja oli Englannissa tutustunut johonkin tanskalaiseen kapteeniin, jonka laivan ruumassa akvaviitti oli ylittänyt päiväntasaajan, eli se oli laatutavaraa. Kaveri oli pysähtynyt siinä jossain Stratford - on Avonin lähimailla ja pyytänyt Williamin mukaansa Tanskaan käymään. Tanskassa kapakassa istuessan William oli kuullut useien kysymyksen: " Otetaanko vielä yksi vai eikö oteta? Akvaviitin innostamana William oli luonut kuolemattoman jahkailijan, Hamletin.

           Koska Tanskassa oli niin karmea ilmasto, hän lähti sittemmin Italiaan.

                                                                ****************


                   Olemme saapuneet Tanskaan. Matka oli tuimaa vastatuulta. Ystävällemme ”Georgelle”eli autopilootille, oli annettu suuntimet, ja se hoiti ohjauksen. Kapu, joka istui perätuhdolla ja komenteli ”Georgea” väistelemään ohi suhailevia laivoja, näki iloisen pyöriäislauman, joka hyppi veneen ympärillä ja sukelteli sen alitse. Koska vastatuuli roiski vettä avotilaan, pysyin sisällä lukemassa viime maaliskuun Elleä, enkä nähnyt pyöriäisiä. Luulin, että pohjoisessa oli villielämiä, mutta täällä niitä vasta onkin!  


helsing%C3%B6r%20009.jpgMiten 

Älä rakenna unelmiasi hiekkapohjalle, ellet ole noin kolmevuotias.