IMG_0277.jpg

Willem-Alexander, Claus George, Ferdinand, Alankomaiden kuningas Oranje- Nassaun prinssi.

Että sillee!!

 

26.-27.4 Kuninkaan päivä

 

Hollanti on osa Euroopan sekavaa menneisyyttä. Se on annettu lahjaksi Espanjalle, Napoleon teki siitä alusmaansa, se on peritty ja naitu.  Se on kuulunut milloin minnekin-  Saksaan, Itävaltaan, Espanjaan, Ranskan, tai Britanniaan. Joskus Belgia ja Luxemburg ovat kuuluneet siihen.  Milloin taas ne ovat eronneet ja jäljelle on jäänyt vain friisien asuttama Alankomaat. Ehkä historian sekavuudesta johtuen, käytännölliset hollantilaiset eivät juhli itsenäisyyspäivää, vaan kuninkaallista syntymäpäivää

Kuningattaren syntymäpäivää juhlittiin aina 30.4. vuoteen 2013 saakka. Päivä ei ollut kuningatar Beatrixin syntymäpäivä, hän oli syntynyt tammikuussa, vaan äitinsä, Kuningatar Julianan syntymäpäivä. Beatrix juhli omaa syntymäpäiväänsä kuitenkin solidaarisesti 30.4. äitinsä syntymäpäivänä.  Beatrix luovutti vallan (sen vähän mitä hänellä oli) pojalleen Willem Alexanderille vuonna 2013.

Willem - Alexander oli syntynyt sopivasti 27.4. ja niin juhlat siirrettiin paria päivää aikaisemmaksi. Juhlat alkavat, niin kuin meilläkin vappu, kuninkaan päivän aatolla, jolloin bilettäminen alkaa illalla ja jatkuu sitten voimakkaana aina 27.4 iltaan saakka yö mukaan lukien. Ne jotka jaksavat, voivat sen päälle juhlia vielä ex-kuningattarienkin synttärit, mutta putki alkaa olla jo aika pitkä. Viralliset seremoniat pidetään 27.4.

Bilevaatetus on historiallisesti määrätty. Jokaisella juhlijalla pitää olla yllään jotain oranssia. Tämä tapa vie meidät Vilhelm Oranialaiseen eli Oranje – Nassau  -sukuun, joita on ollut hollantilaisia hallitsemassa neljä kappaletta, numerot I,II,III ja V .

Viides Oranialainen julisti sodan Espanjaa vastaan, mutta alkmaarilaisten kauhuksi ei koskaan tullut avustamaan piiritettyä kaupunkia. Oranje-Nassau suvun toistaan seuraavat hallitsijat ovat kuitenkin iskostaneet oranssin juhlien pääväriksi. Sama suku kantaa kruunua vielä nykyisinkin.

Kansanjuhlien aatto oli sateinen ja kylmä. Lämmintä oli noin viisi astetta, taivaalta tuli milloin rakeita, milloin jäistä vettä. Puuskainen tuuli vapisutti puistojen puita.  Siis aivan suomalainen vappusää. Virallisesti juhlat alkoivat klo 18.00 mutta jo sitä ennen oli Alkmaarin kaduista muodostunut megalomaaninen kirpputori.  Pääasiassa kaduilla myytiin märkiä vaatteita, lastentavaroita ja autotallin nurkasta löytyneitä vanhoja kamoja. Maahanmuuttajat olivat tulleet ostoksille matkalaukut mukanaan. Suurilla, toreille rakennetuilla tanssilavoilla ei ollut klo 21 vielä ketään. Kaljanmyyjät tutisivat kojuissaan. Tietysti – sehän oli aivan liian aikaista. Naapurimme Hanyo, kuului lähtevän juhliin vasta klo 21.30.

Aamulla päästiin sitten itse asiaan. Niinistö pääsee vähemmällä kuin Willem - Alexander. Hän saa ainakin olla sisällä. Willem-Alexander parka, vaimonsa ja kolme tytärtään saivat värjötellä ensin tunnin katselemassa juhlaparaatia, sitten alkoi kätteleminen. Koko ajan käteltiin matkalla paatille, jolla perhe esiteltiin tuhansille kanavan laidat täyttäville amsterdamilaisille. Vielä piti kuunnella konsertti ja kätellä taas kättelemästä päästyä. Hymyillä koko ajan kuin jakoavain. Tämä piina kesti noin kaksi ja puoli tuntia. Kruunua ei kunkulla ollut, eikä päällystakkia, rouva Maksimalla oli keksäkolttu ja lapset olivat pikkukengissä paljain säärin. Keskimmäinen oli onnistunut puhumaan äidiltään farkkutakin kesämekon pälle. Onneksi juuri silloin ei satanut. Olen varma, että koko seurue on flunssassa heti huomenna.

Alkmaar oli yön aikana muuttunut kylmäksi megajuottamoksi. Toreilla oli pyöreitä coctailpöytiä täydeksi asti, kahvilat olivat panneet ulos kaikki mahdolliset pöydät ja tuolit ja musiikki pelasi. Kaksikymppistä nuoremmat olivat jo eurooppalaisen sivistyneesti juovuksissa alkuiltapäivästä, kamala meteli ja uho. Kyllä suomalaiset pärjäävät täkäläiselle kännille. Kaikki pelasi hienosti, jonoja syntyi vain ranskanperunakioskeille ja rahakoneille. Tarjoilijat kiertelivät täysien olutlasien kanssa ja kauppa kävi.  Bajamajoja en nähnyt. Ehkä kanavat olivat kätevämpiä.

IMG_0263.jpg

Mahtava rumpuorkesteri suurkirkon nurkalta. ..

                                                                                   ja heitä kuuntelevat rouvat.

jIMG_0257.jpg