20190712_132331.jpg

11.-12.7. Tiskari ja Angelniemi

 

Ystävät asuvat Tiskarissa, joka on saari Kemiön saaren ja mantereen välissä.  Kyläily mahdollistui, koska ystävien uimalaiturin nokassa on kyllin syvää, jotta pääsimme kiinnittymään poijuunsa. Päivä oli ihana, tyyni, poutapilvinen ja antoi mainion taustan purjeveneen valokuvaamiselle. Veneestä ei ole koskaan liikaa valokuvia eikä kapteeni koskaan väsy etsimään niille sopivia taustoja. Kavereita on mukava tavata, ja ilta vähän venyi.

Seuraavana päivänä lähdimme kotiseuturetkelle kohteenamme Angelniemen kirkko, 1772 rakennettu, ymmärrettävästi jo 1843, ja 1935 peruskorjattu viehättävä pieni temppeli. Rannasta kirkolle oli 3,8 kilometrin kävelymatka. Sovimme, että takaisin käännytään, jos yksikin seurueen jäsen niin vaatii. Sinänsä ymmärrettävää, koska nelihenkisen vaellusretkikunnan keski-ikä oli noin 70 vuotta. Tie kiemurteli omenatarhojen ja viljavainioiden halki, ohitti yhden oikean kartanon ja muutaman maatalon, mutta pääosin kulki kuusimetsän halki. Ojien pientareet kukkivat komeimmillaan.

Kirkko oli rakennettu Kemiön saaren pohjoispäähän upeaan niemeen. Hautuumaa oli pieni, mutta paljon puhuva. Ennen ihmiset haudattiin titteleineen päivineen. Kiveen oli hakattu kuolleen nimen lisäksi myös talon nimi tai vainajan ammatti. Joissain perheissä 1800-luvun puolivälissä oli kuollut neljä lasta alle viiden vuoden ikäisenä. Kun yksi syntyi, edellinen jo kuoli.  Hautakivet kertoivat koruttomia tarinoita menneiden aikojen kovista elämänoloista. Kirkkoon ei tosin päässyt sisälle, siinä mielessä retki oli turha. 

Kaikki retkiläiset jaksoivat kävellä koko meno/paluu matkan. Kapteeni tosin valitteli polviaan, kun ei ole tullut viime aikoina paljon kävellyksi. 

Ystävän apua ja mittanauhaa tarvittiin myös mittaamaan maston tarkka pituus. Tulosssa on silta, joka päästää 16 metrin maston altaan. Kapteeni ei osannut sanoa oliko masto 16 metriä vai vähän yli  Jos yrittäisimme ja emme mahtuisi sillan alta, niin edessä olisi katastrofi. Miehet mittasivat maston kaverin supermittanauhalla. Masto on tarkalleen 15,2 metriä.

20190712_153507.jpg