IMG_0228.jpg

Takapiha on vähän karu. 

21.4

Istun takapihalla kanojen ja seinänaapurini kanssa. Hän on olemattoman laiha, kapeakasvoinen, pitkätukkainen, huonoryhtinen nuorimies Hanyo, joka on asunut rouva Hennen luona jo seitsemän kuukautta. Hän on juuri saanut kokin paikan markobioottisesta ravintolasta Amsterdamissa. 

Juomme kahvia ja paistattelemme päivää. On kaunis ja lämmin päivä. Takapihalla on rauhallista, kanat kurnuttavat, ei tuule.  Päättelen, että Hanyolle on tärkeää, että elämä on mahdollisimman luonnonmukaista.

-  Paljonko teillä on parlamentissa vihreiden edustajia? Kysyn, vaikken tiedä Hollannin politiikasta yhtään mitään.

- Aika vähän. Meidän vihreällä liikkeellä on kymmenen paikkaa senaatissa. Ovat kyllä meilläkin nousussa. Sai kolme paikkaa lisää viime vaaleissa. Meillä on myös Eläinpuolue, joka ajaa eläinten oikeuksia. Niillä on kolme edustajaa sadasta viidestäkymmenestä. Vihreä liike ajavaa kyllä ihan hyviä asioita, mutta ovat huonoja verkostoitumaan. Minusta niiden pitäisi työskennellä enemmän muiden puolueiden kanssa.

- Meillä vihreät on hyvässä nousussa.

- Vihreät on meillä surkeita julkisuuspolitiikassaan. Niinhän se on, että mediat tekee politiikan aika pitkälti. Eläinpuolue sai just julkisuutta siitä, että ajoivat akvaaiokaloille parempia elämisen edellytyksiä. Lehdistölle se oli namupala. Luulisi olevan parempaakin tekemistä. Täällä ei enää kanavat jäädy talvella. Mä luistelin niillä vielä kun olin pieni.

- Meillä pääsi vihreiden edustaja jopa loppusuoralle presidenttiä valittaessa.

- Voi, kun käytettäisiin vähemmän muovia. Nyt kaikki kiedotaan muoviin. Hanyo muuttaa puheenaihetta.

- No se sopisi suomalaisille. Pakataan kaikki paperiin. Puu on uusiutuva luonnonvara.

- Mun isällä on Amsterdamissa biologisia tuotteita myyvä liike. Valikoimissa on vaan yksi artikkeli, joka on Suomesta. Kaurahiutaleet.

- Joo, ei meillä puolestaan osata markkinoida. Meille tulee kesäisin kuitenkin noin 700 vierastyöläistä Thaimaasta keräämässä marjoja metsistä. Eikä ne edes kerää kaikkia metsiä puhtaaksi. Marjoja riittää. Siinä olisi superluonnonmukaista ravintoa teidänkin isän kauppaan.

- On se mahtavaa, kun katsoo lentokoneesta, kuinka valtavia peltoja lehmät tarvitsevat. Jos kaikki olisivat kasvissyöjiä, olisi paljon enemmän viljelyalaa, kun ei lehmät olisi syömässä.  Mun äiti on töissä sellaisessa liikkeessä, jotka edistävät pienten talojen rakentamista. Ihminen tarvitsee paljon vähemmän tilaa kuin luulee. Nämä talot ovat ihan pieniä ja sellaisen voi ostaa halvalla. Nyt on kuitenkin niin, ettei niitä taloja voi pistää pystyyn mihin vain. Eikä niille myönnetä tontteja. Pitäisi muuttaa lakeja ja ei vihreiden voimat riitä.

Hiljenemme molemmat. Kahvikupit ovat tyhjät.

- Mennään sisään, tässä palaa naama.

-Joo, mä olin eilen istumassa kahvilan ulkopöydässä, oli kamalan kuuma. Kevätaurinko on niin vahva.

IMG_0124.jpg

Kapun nykyinen työpaikka. Hän ajaa sinne aamulla eväät mukanaan ja palaa illalla naama pilkullisena mustasta maalista. Vesillelasku saa vielä odottaa.