g%C3%B6teborg%20001.jpg

Göteborgin venesatamassa ei tarvitse olla yksin.

13.8.

Torstai

Göteborg

            Jos haluaa tulla turistiksi Göteborgiin, tuskin kannattaa tulla kaupungin kulttuurijuhlien aikaan. Niitä juhlitaan 11. - 16.8. Kaupunkilaiset juhlivat perusteellisesti ja pitkään. Niitä oli juhlittu jo kaksi päivää, mutta juhliminen ei näyttänyt mitenkään väsyttävän göteborgilaisia. Liikkuminen kansan kansan parissa pitäisi olla terveellistä ja toivottavaa, ettei vahingossa joutuisi ilmapalloon, vai oliko se kaasupallo jota Krista Kosonenkin pelkäsi. Kansan parissa liikkuminen vaati täällä Göteborgissa erityisen vahvan luonteen. Ehkä kaupungin laidoilta olisi löytynyt tyhjiäkin katuja, mutta keskusta oli täynnä juhlakansaa. Tungos toi mieleen muinoisen Kauppatorin ylityksen Mantan lakituksen aikaan.

 

     Kauan eristyksissä olleen Kapun se sai hysterian partaalle. Olimmehan eläneet nelisenkymmentä päivää niittyjä ja pittoreskeja maataloja katsellen ja kuunnellen lehmien keskusteluja ja lampaitten huhuilua. Nähtävyydet olivat turistivapaita. Kaupungit tyhjiä. Olimme tunteneet, että maailma oli meidän. Nyt jouduttiin väistelemään kaikenvärisiä, -kokoisia ja -mallisia ihmisiä, joita pakoon emme päässeet edes kapakkaan, ne olivat täynnä meluavaa kansaa. Illallista etsimme kartan kanssa, mutta koska emme tienneet missä kaupunginosassa göteborgilaiset söivät, jäi tulos laihaksi. Lopulta palasimme takaisin satamaan, koska siellä oli kahvila. Se oli suljettu.

 

      Ihmettelimme vielä venepaikkamme viereen rakennettua, varsin yksilöllistä arkitehtuuria edustavaa oopperataloa. Talosta löytyi puolityhjä ravintola, jonka terassilla olisi ollut ehkä lämmintä päivällä, mutta illalla se oli jo suorastaan kylmä. Tilasimme siis kylmää ruokaa. Kuuma olisi ehtinyt jäähtyä ennenkuin se olisi ehtinyt keittöstä pöytään.

 

       Oopperan portailla kymmenkunta tummaa poikaa kuunteli äänekästä somalilaista musiikkia matkaradiosta hiukset muodikkaasti leikattuna, lököttävät farkut ja repsottavat hupparit päällään ja metelöivät aikansa kuluksi. Ehkä he halusivat jotenkin korvata , että oopperan näytäntökausi ei ollut vielä alkanut. Ooppera oli antanut myöten kansan tahdolle ja tulisi esittämään musikaaleja illallisen kera sesongin aluksi.

  g%C3%B6teborg%20002.jpg

Göteborgin oopperatalon monivivahteista muotokieltä.