20190727_202518.jpg

Vaalea ja tumma kaunotar ja ihailijansa

27,7, Vaasa

Helleaalto on saanut ihmiset etsimään vettä ja viilennystä. Kaupungin upea hiekkaranta kuhisi ihmisiä pitkin päivää, mutta vasta illan viilentyessä sinne suuntautui nuorison katkeamaton virta. Lauantai-ilta on perinteisesti ollut pariutumisen prime -aikaa. Yhdeksältä illalla nurmikentät olivat väärällään toisiinsa kietoutuneita pariskuntia ja ringissä kaljaa kittaavia poikia. Vaasan väestöstä on kahdeksan prosenttia ulkomaalaisia, niinpä kansainvälisen säväyksen rantaan toivat vietnamilaiset, intialaiset, kiinalaiset, venäläiset, ja kansallisuudeltaan tuntemattomaksi jäävät eri vivahteiset tummat henkilöit lukuisine lapsineen. Tölkkejä maasta keräsi bangladeshläisen näköinen mies. Romanialaisia ei näkynyt.

Ruoka ja viini -festareiden toinen päivä näytti illalla olevan henkitoreissasan. Väkeä oli festarialueen ulkopuolella kadulla istuskelemassa enemmän kuin sisällä.  Joku naisartisti lauloi kovaa ja yritti saada ihmisiä laulamaan kanssaan, mutta onnistumisprosentti oli huono. Juontaja yritti nostaa tunnelmaa mainostamalla vielä jäljellä olevia solisteja epätoivoisen vivahteen omaavalla äänellä. Keskiyön täkyksi oli hommattu Dingo. Jaksaisivatkohan Dingon entiset ihailijat pysyä hereillä vielä puoleltaöin?

Vaikka kaupungissa on paljon vähemmän ruotsinkielisiä kuin suomenkielisiä, vallitsee siellä sivistynyt ja porvarillinen tunnelma, jonka olemme tottuneet liittämään suomenruotsalaisuuteen.  Pohjanmaan museon kokoelmat on lahjoittanut ruotsinkielinen kaupungin johtava lääkäri Karl Hedman ja vaimonsa Elin He olivat keräilleet innokkaasti kaikenlaista tavaraa. mm mainion kokoelman suomalaista kultakauden taidetta, hopeaa, vanhoja rahoja, vanhaa porsliinia ja huonekaluja. Niitä riitti kalustamaan huoneita eri tyylisuuntien mukaisiksi interiööreiksi.  Kokoelman parhaat ovat nähtävänä pariskunnan entisessä kodissa, nykyisessä museon yläkerrassa, joka on noin 100m pituinen, kahdessa rivissä oleva huonejono. Lapsia ei ollut siunaantunut ja niinpä Hedmanint perustivat säätiön pitämään huolta perinnöstään. Kokoelmaan kuuluu 3600 esinettä, joista 300 taideteoksia. Lääkärit taisivat tienata hyvin menneinäkin aikoina. Yleisöä ei tosin ollut ja valot sammuivat jos seisoin liian kauan samassa paikassa. 

Kakkoskerroksessa oli Vaasan 400-vuotisjuhlille koottu erinomainen näyttely, joka laatijat ansaitsevat täyden kympin  luovuudestaan. Ääni-, kuva-, video-, kirjallinen- ja esinemateriaali oli hienosti esillä kuvaten kaupungin elämää eri vuosisadoilla.

Kapu olisillä välin veneessä pleissaamassa köysiin kiinnityssilmukoita. Hänen antiikkiin liittyvä kiinnostuksensa rajoittuu lähinnä veneeseen ja  sen miehistöön

Vielä oli tarkastettava yksi asia. Olin  kaukaa venerannasta ihmetellyt omituista rakennusta, joka muistutti pystykierteelle taivutettua jättiläismäistä juustokeksiä. Menin paikalle katsomaan. Kaupunkitaidettako kenties?20190727_210053.jpg

Siis luovuudessaan ainutkertainen muuntaja! Hyvä Vaasa!