IMG_2842.jpg

Kuninkaan pääsiäispöydässä oli vain kalaruokia.

3.9. Kalmar

 

Meidän piti lähteä eteenpäin tänään, mutta eiliset sääkartat lupasivat kovia tuulia ja koko päiväksi sadetta. No ei sade mitään haittaa, onhan meillä sadevarusteet, mutta puuskissa 20 metriä sekunnissa pyyhältävä tuuli ei kutsunut merelle.

Menin pyhä-aamuna kävelylle kaupungin keskustaan. En nähnyt kuin kaksi ihmistä ja yhden auton tunnin aikana. Kaikki liikkeet olivat kiinni, jopa kaupungin katedraali oli suljettu. Kalmarilaiset olivat viettämässä pyhää kotonaan. Mitenkähän ne tulevat täällä toimeen, kun kaupat eivät ole auki ympäri vuorokauden?

Menimme tietysti Kalmarin Linnaan, sehän on tuossa ihan vieressä.  Linna oli semmoinen kuin nämä viime vuosivuosituhannen alussa rakennetut linnat ovat, täynnä kivisiä, kolkkoja saleja, gobeliineja ja uustuotantohuonekaluja.  Tanskalaiset olivat asuttaneet linnan joskus 1600 luvulla. Kun ruotsalaiset sotivat sen takaisin itselleen. tanskalaiset veivät perääntyessään mukanaan kaiken irtonaisen, ja jotain naulattuakin esim. linnan kuparikatot.  

Kalmarin unioni ei ollut ruotsalaisille pelkkää yhteistä ulkopolitiikkaa ja vakauden tunnetta. Tanskalaiset kävivät ryöstelemässä ja keräämässä omia verojaan, tuossa lähellähän kulki maitten raja.  Ruotsalaiset inhosivat ja vihasivat heitä.  Kustaa Vaasakin teki oman osuutensa ryöstelijänä. Kansallistaessaan katoliset luostarit, hän hyödynsi jopa niiden rakennusaineita ja teki Linnaansa portaikkoja ja eteisiä luostarien hautakivistä.  Ajatuksena tietysti, että tallaamme päällenne vielä kuoltuannekin. Joskus 1800 luvun lopulla Kalmarin linna menetti merkityksensä, kun kuningas hoveineen muutti Tukholmaan ja maakuntalinnassa käytiin vaan kesäisin kalastelemassa. Siihen saakka kuningas olikin viettänyt kuljeskelevaa elämää. Hänen piti kierrellä valtakuntansa eri kolkissa pitämässä jöötä yllä ja nitistämässä kaikki valtaanpyrkijät. 

Yhdestä linnan kellarisalista oli tehty näyttelytila ja sinne oli joku taiteilija tehnyt paperista mahtavat puvut koko Medichien suvusta, naisista ja miehistä. Mahtisuku se oli. Pikku Carlollakin oli Galileo Galilei matikanopena ja maalari Botichelli teki suvun tytöistä maalauksen ”primavera”, joka vieläkin löytyy kaikista hänen töitään koskevista taidekirjoista.

Koko päivän satoi hentoa sumua. Sää on jäähtynyt. Linne-yliopiston avoimien ovien päivän vierasvirta on tyrehtynyt. Olemme nimittäin kiinnittyneet aivan yliopiston pääoven eteen.

IMG_2828.jpg

Keskustorilla pylvään päässä tapetaan juuri vihollista.

Medichin aikalaisperheen jäsen paperipuvussaan. Ihan oikean näköinen 

IMG_2852.jpg