IMG_1028.jpg

Venepaikastamme  pääsee karuselliin.  Vähän kuin olisi Linnanmäen vieressä parkissa.

 

8.7. Paimpol

 

Satamaan tultaessa mennään satamakapteenin toimistoon maksamaan yöpymismaksu, saamaan koodit joilla pääsee vessoihin, roskakatoksiin, yms., saadaan kaupungin kartta.

Paimpol on erilainen.

- Montako päivää aiotte olla

- Ehkä pari kolme

- No maksakaa, kun lähdette, sanoo vähän Tatoulta näyttävä pieni ruskeasilmäinen neiti. Suorat tummat hiukset, suoravartinen pieni nenä ja ruskeat nappisilmät. Hyvä kouluenglanti.

 Joskus kukaan ei puhu englantia. Kysyimme käännösapua venetavarakaupassa jonossa seuraavalta. Kapu oli varma, että häntä oli kusetettu hänen ostaessaan kaasupulloa. – Brexit – oli lakkooninen vastaus. Kiirehdimme vakuuttamaan, että emme ole brittejä. Eihän sitä voi kantaa kansallisuuslippua kädessään. Herra hymyili leveästi ja apua löytyi.

- Entäs vessakoodit?

- Ei meillä ole vessakoodeja. Vessaan pääsee luottokortilla. .

Kapu palaa veneelle.

- Sä pääset mun luottokortilla vessaan. Hän sanoo ja hymyile iloisesti.

- Mitä hittoa? Pitääkö mun aina pyytää sulta luottokorttia, kun hätä iskee?

- Kyllä näin on.

- Siihen en suostu. Kiukku nousee nopeasti kuin ukkospilvi. – Enhän mä käytä sun luottokorttiasi mihinkään muuhunkaan. Ajattele, jos sulla olisi neljä murrosikäistä poikaa täällä veneessä. Korttisi olisi pudonnut mereen jo ennen iltaa.

Sieppaan matkamuistoksi ostamani Longchampin laukun kainalooni ja syöksyn toimistolle. Siellä kuusi ranskalaista pulisee ja heiluttelee käsiään. Kouluranskallani ymmärrän, että hekään eivät ymmärrä. Tyttö sipaisee korttiani lukijaan ja hymyilee aurinkoisesti, ollenkaan ymmärtämättä, että olen kiukkuinen.

Aamulla hiippailen luottokortti kämmeneen puristettuna paviljongille. Englantilainen isoäiti, jolla on vasen silmä mustana, syöksyy luokseni rakennuksen takaa. – Olin niin haluton antamaan luottokorttiani, hän valittaa. Onneksi minun korttini toimi, emmekä saaneet hätää käteemme.

Kävelin helpottuneena rannalle etsimään leipomoa. Sain patongin käteeni. Se oli niin kovakuorinen, että sillä olisi voinut lyödä kuhmun päähän. "90 centim, sil vous plait."

 

IMG_1027.jpg