IMG_1736.jpg

Vanhan kaupungin pieni eläintarha

15.5. Vlissningen

Nimien etymologia on kiinnostava, Vlissingen on kaikkien tutkijoiden mukaan saanut alkuperäisen nimensä 600 luvulla pullosta (flies). Koska siihen aikaan kaikki tapahtui ihmetekojen kautta niin  myös tämän kaupungin perustaminen.  Pyhimys nimeltä Willbrod saapui Vlissingeniin pullo kainalossaan (tarina ei kerro mitä pullo sisälsi) ja jakoi pullon sisällön kerjäläisten kanssa yrittäessään käännyttää heitä. Ihme tapahtui ja pullon sisältö ei vähentynyt yhtään. No, vaikka pyhimys yritti kuinka käännyttää kerjäläisiä eivät nämä kuunnelleet hänen sanojaan. Kun pyhimys tajusi, että eivät kerjäläiset halunneet kuunnella häntä, hän antoi heille pullon.  Siitä lähtien paikkaa kutsuttiin Fleissinghe:ksi.

Toisen legendan mukaan, joka tuntuu uskottavammalta, nimi tulee vanhasta lauttasataman kapakasta, jonka kyltissä oli pullo. Eräs munkki kävi kaupungissa vuonna 967 (ihmeen tarkkaan muistettu vuosiluku) ja päätti kutsua kapakkaa, ja sen ympärillä olevaa talorykelmää nimellä ”ferry at the bottle ”.

Nimi on ollut myös vientitavaraa.  Barentsin meren Novaya Zemlyan itäinen kärki on nimeltään cape Flissingsky, jonka nimen antoi 1596 herra Willem Barentz (hollantilainen tutkimusmatkailija).

Toisen maailmansodan aikoihin kaupungista tehtiin raunio, mutta nykyisin se on mainio turistikohde. Sieltä Shelde joen suusta alkaa Hollannin pisin rantabulevardi, joka jatkuu kymmeniä kilometriä pitkänä Pohjanmeren Hollannin rannikon muotoja seuraavana rantalomakohteena. Siis Hollannin puolella. Sama hiekkaranta jatkuu Belgian puolella Oostendessa ja siitä sitten Normandiassa vaikka kuinka pitkälle.

Kun purjehdimme tämän Euroopan pisimmän hiekkarannan ja lomalomakohteen ohitse, kiinnitimme huomiomme koko rannan ( siis todella noin 70 km matkan) varrelta löytyviin pukukoppeihin. Jos ranta olisi ollut Yhdysvalloissa, siinä olisi ollut kymmenkerroksisia hotelleja. Täältä Hollannista löytyi pikkuruisia pukukoppeja.  Toisaalta uimakausi on lyhyt verrattuna Floridaan.

Vlissingenissä on kaksi osaa. Huippuhotellelle omistettu nykyosa ja sitten vanha Vlissinger, jossa kapakat palvelevat turisteja, sesonkiaikaan, ja elämä loppuu maanantai-iltana kello 18.00. Niin kuin tänään.

 

IMG_1741.jpg

 Rantalomakohde Vlisiingin tapaan.